
Raparperi piristää niin piiraan kuin hillokkeen
Kesän herkkuleivonnaiskausi alkaa kirpakalla raparperilla. Raparperi raikastaa myös jälkiruokia ja pääruuan lisäkkeitä.
Mausteinen raparperichutney on pirteä lisä grillatulle maalaiskananpojan fileelle. Kuva: Sanne Katainen
Mitä tasaisemmin jaksaa asetella raparperipalat paistovuoan pohjalle, sen kauniimpi on keikauskakun lopputulos. Kuva: Sanne Katainen
Perinteinen raparperikiisseli nautitaan jogurtin, kermavaahdon, vaniljakastikkeen, jäätelön tai maidon kera. Kuva: Sanne KatainenRaparperi on yllättävän monikäyttöinen ruoho. Siitä valmistuu niin raikas kiisseli kuin makea kakku tai piiras. Seurakseen raparperikakku kaipaa jäätelöä tai vaniljakastiketta.
Raparperikiisseli
5–6 annosta
1/2 l raparperipaloja
1 l vettä
1 1/4 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
(1 pieni varsi tuoretta rosmariinia)
(1 kanelitanko)
Lisäksi
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 dl kookoskermaa tai kuohukermaa
1/2 dl sokeria
Keitä raparperipaloja sokerilla maustetussa vedessä noin puoli tuntia. Lisää mukaan halutessasi rosmariinin oksa tai kanelitanko. Kun raparperi on kypsää, niin ota mauste pois. Rosmariinin maku mietonee kiisselin jäähtyessä. Nosta kattila levyltä ja lisää vesitilkkaan sekoitettu perunajauho. Nosta takaisin levylle ja kuumenna, kunnes pulpahtaa. Jäähdytä. Vatkaa kookoskerma vaahdoksi ja lisää jogurtti. Mausta sokerilla. Tarjoa kiisselin kanssa.
Raparperichutney
noin 5 dl
1 litra (noin 500 g) raparperiviipaleita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl raastettua inkivääriä
1 pieni, mieto chilipalko
2 dl hillosokeria
1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
1 dl rusinoita
1/2 tl suolaa
2 rkl vettä
Huuhtele raparperin varret ja kuori tarvittaessa. Leikkaa varret ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet. Hienonna chili veitsellä pieneksi silpuksi.
Laita kaikki ainekset teräskattilaan ja hauduta, kunnes seos sakenee. Sekoita väillä ja lisää tarvittaessa vettä, jotta seos ei pala pohjaan.
Tölkitä ja jäähdytä. Tarjoa esimerkiksi grillatun makkaran, kanan tai lihan kanssa.
Raparperikakku
10 annosta
Vuoan pohjalle
25 g voita sulatettuna
1 dl fariinisokeria
5 dl raparperipaloja
1/2 tl inkivääriä
Taikina
100 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaista kookosta tai kookoskermaa
Lisäksi
mansikkakermajäätelöä
Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 24 cm/2 1/2 l) pohjalle leivinpaperi. Voitele reunat ja paperi sulatetulla rasvalla. Laita pohjalle keskenään sekoitettu sokeri, raparperipalat ja inkivääri.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan raparperipalojen päälle.
Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kumoa jäähtyneenä ja irrota paperi varovasti. Tarjoa mansikkajäätelön kanssa.
Pienet raparperipiiraat
8–10 kpl
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl leivinjauhetta
Täyte
1 rasia (200 g) vaniljatuorejuustoa
1 prk (250 g) pehmeää maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle
4 dl raparperipaloja
2 rkl sokeria
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voideltuihin annosvuokiin.
Vatkaa tuorejuusto, rahka, sokeri ja perunajauhot sekaisin. Jaa seos pohjien päälle. Halkaise kuorittu raparperi ja leikkaa vielä puolikkaat halki. Leikkaa raparperisuikaleet pitkulaisiksi paloiksi. Asettele palat täytteen päälle. Ripottele pinnalle sokeria.
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa hiukan lämpiminä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

