Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vuohenputki-juustopiirakka on alkukesän herkku

Vuohenputki tuo maukasta vitamiinilisää suolaiseen piirakkaan.
Villi suomalaismuunnelma klassisesta feta-­pinaattipiirakasta sopii myös juhlapöydän suolaiseksi tarjottavaksi.
Villi suomalaismuunnelma klassisesta feta-­pinaattipiirakasta sopii myös juhlapöydän suolaiseksi tarjottavaksi. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Vuohenputki-juustopiirakka

(4 annosta)

Ainekset

  • 1 suolainen pyöreä pakastepiirakkataikina (300 g)

Täyte:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • 0,5 l vuohenputken nuoria lehtiä
  • 200 g kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 dl salaattijuustokuutioita
  • 5–10 kirsikkatomaattia
  • muutama rouhaisu mustapippuria
  • kourallinen parmesaaniraastetta

Valmistusohje

Sulata piirakkataikina ja levitä se pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Huuhtele vuohenputken lehdet ja revi niitä tarpeen mukaan pienemmiksi paloiksi.

Vatkaa sekaisin kermaviili ja muna, mausta suolalla ja levitä seos piirastaikinan pohjalle. Laita vuohenputken lehdet kermaviiliseoksen päälle. Asettele päälle salaattijuustokuutiot ja puolitetut kirsikkatomaatit. Ripottele pinnalle musta­pippuria ja parmesaaniraastetta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paista piirakkaa noin puoli tuntia 200-asteisessa uunissa. Tarjoa jäähtyneenä esimerkiksi villivihannessalaatin kanssa.

Tunnista varmasti

1. Kauppayrtti vuohenputki on lehtojen kasvi, joka viihtyy myös joutomailla ja multavissa puutarhoissa. Keskiajalla sitä käytettiin lääkekasvina.

2. Vuohenputki kuuluu sarja­kukkaisiin putkikasveihin. Se esiintyy usein tiheinä kasvustoina, kasvaa nopeasti ja peittää herkästi alleen muut kasvit.

3. Jotkin putkikasveista ovat myrkyllisiä, ja nuorina kasveja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Siksi on tärkeää varmistua siitä, että poimintapaikalla kasvaa nimenomaan vuohenputkea.

4. Vuohenputken lehdistä saa muun muassa kalsiumia, kaliumia, seleeniä ja C-vitamiinia.