Sopimuskäytännöt piinaavat elintarvikeyrityksiä kustannuskriisissä – ETL vaatii tukea maatalouden tapaan
Elintarviketeollisuuden kustannuskriisi ja sumea tulevaisuudenkuva siirtävät ja vähentävät alan investointeja.
Valikoima- ja hinnoittelujaksojen pituus vaihtelee tyypillisesti kahdesta viiteen kuukauteen. Kuva: Jaana KankaanpääElintarviketeollisuus ETL vaatii valtiovallalta tukitoimia elintarvikeyrityksille, jotta ne selviävät pahimman yli.
Etujärjestön mukaan kustannuskriisi iski elintarviketeollisuuden yrityksiin rankasti vuonna 2022.
”Vielä viime kesänä yritysten ennustettiin investoivan 1 085 miljoonan euron edestä, mutta EK:n tuoreen investointitiedustelun mukaan elintarviketeollisuuden vuoden 2022 investoinnit jäävätkin 409 miljoonaan euroon. Se on alle viime vuosien keskiarvon”, tiedotteessa todetaan. Vuoden 2023 investointien arvoksi tiedustelu ennakoi 704 miljoonaa euroa.
”Vaikuttaa siltä, että merkittävää osaa vuodelle 2022 suunnitelluista investoinneista on siirretty yrityksissä eteenpäin. Sama ilmiö näkyy muillakin teollisilla toimialoilla, mutta ei niin vahvana kuin elintarviketeollisuudessa”, ETL:n ekonomisti Bate Ismail arvioi.
”Yritykset ovat joutuneet arvioimaan uudelleen investointisuunnitelmiaan, koska sekä raaka-aineiden, energian että muiden tuotantopanosten kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Samaan aikaan kustannuksia ei ole saatu siirrettyä eteenpäin ruokaketjussa riittävässä määrin eikä tarpeeksi nopeasti”, Ismail sanoo.
Myös sumeat ja epävarmat näkymät vaikuttavat jarruttavasti yritysten investointihalukkuuteen.
”Kotimainen alkutuotanto ja elintarviketeollisuus tarvitsevat toisiaan.” Bate Ismail
”Nyt tarvitaan valtiovallan tukitoimia elintarviketeollisuudelle samaan tapaan kuin maatalous saa sähkö- ja lannoitetukea, jotta yritykset selviävät pahimman yli. Ruokaketjua on katsottava kokonaisuutena. Kotimainen alkutuotanto ja elintarviketeollisuus tarvitsevat toisiaan”, Ismail muistuttaa.
ETL:n mukaan kustannusten siirtämistä eteenpäin ruokaketjussa hidastavat sopimuskäytännöt, joita elintarviketeollisuus noudattaa päivittäistavara- ja foodservice-kaupan kanssa. Kaupan valikoimaan kuuluvista tuotteista ja niiden hinnoista sovitaan etukäteen. Valikoima- ja hinnoittelujaksojen pituus vaihtelee tyypillisesti kahdesta viiteen kuukauteen.
”Tästä seuraa, että sopimuksia solmittaessa kaikkia hinnanmuodostukseen vaikuttavia tekijöitä ei ole aina tiedossa eivätkä tukku- ja tuottajahinnat sen vuoksi jousta.”
Kohonneiden kustannusten siirtäminen julkisten elintarvikehankintojen sopimuksiin on puolestaan ollut mahdotonta siksi, että nämä sopimukset eivät mahdollista kilpailutettujen hintojen tarkistamista, vaikka kustannukset kasvaisivat poikkeuksellisen paljon, ETL toteaa tiedotteessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




