Elintarvikkeiden takaisinvetoja tehtiin viime vuonna ennätysmäärä – appelsiineissa torjunta-aineita ja yrteissä salmonellaa sekä listeriaa
Osa takaisinvedoista koskee virheellisiä pakkausmerkintöjä tai pakkausmateriaaleja.
Aiempina vuosina salmonellaa on todettu enimmäkseen ulkomaisessa lihassa tai lihatuotteessa, mutta nyt sitä löytyi esimerkiksi tuoreyrteistä. Kuva on MT:n arkistosta, eikä se liity takaisinvetoihin. Kuva: Sanne KatainenRuokaviraston tietojen mukaan Suomessa vedettiin viime vuonna elintarvikkeita pois myynnistä ensi kertaa yli 300, yhteensä 309 tapausta. Edellisvuodesta määrä kasvoi 16 prosentilla. Takaisinvetojen määrä kasvoi kuudetta vuotta peräkkäin.
Suurin osa tiedoista elintarvikkeissa olevista virheistä saatiin eurooppalaisen, viranomaisten välisen elintarvikevaara-hälytysjärjestelmän (RASFF) kautta. Seuraavaksi eniten takaisinvetoja aiheuttivat yritysten omavalvonnassaan löytämät poikkeamat.
Takaisinvetoja ovat perinteisesti aiheuttaneet eniten kolme syytä: mikrobiologiset tekijät, ilmoittamattomat allergeenit sekä kasvien torjunta-ainejäämät.
Etyleenioksidin vuoksi tehtiin viime vuonna ennätykselliset 72 takaisinvetoa. Ainetta käytetään joissain EU:n ulkopuolisissa maissa mahdollisesti kasvinsuojeluaineena sekä esimerkiksi siementen ja muiden elintarviketeollisuuden kasvipohjaisten raaka-aineiden sterilointiin. Aineen arvellaan pitkään jatkuvassa käytössä lisäävän syöpäriskiä.
Yksittäisistä tuotteista eniten liiallisia torjunta-ainejäämiä löydettiin appelsiineista, joista viisi tapausta kuudesta koski egyptiläisiä appelsiineja.
Useissa muissakin syyryhmissä takaisinvetoja tehtiin enemmän kuin aiemmin. Mikrobiologiset virheet, kuten salmonella- ja listeriabakteerit sekä homeet, olivat toiseksi yleisin syy takaisinvetoihin.
Viime vuonna salmonellan vuoksi tehtiin 26 takaisinvetoa. Aiempina vuosina salmonellaa on todettu enimmäkseen ulkomaisessa lihassa tai lihatuotteessa, mutta nyt sitä löytyi esimerkiksi tuoreyrteistä, halvasta ja kananmunista.
Nestemäisiä elintarvikkeita vedettiin pois myynnistä käymisen vuoksi.
Viidessä tapauksessa takaisinvedon perusteena oli listeria, jota havaittiin ruukkuyrteissä ja juustoissa.
Takaisinvetoja aiheutti myös edellisenä syksynä alkanut bambukuitua tai muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävien elintarvikekontaktimateriaalien EU:n laajuinen valvonta.
Kohteena oli erityisesti bambua ja muuta kasvipohjaista materiaalia sisältävät mukit ja muut astiat, joiden koostumuksella ei ole hyväksyntää elintarvikekäyttöön.
Ruokaviraston mukaan takaisinvetojen lukumäärän kasvu ei tarkoita, että kuluttajien turvallisuus olisi heikentynyt. Ennemminkin takaisinvedot osoittavat, että valvontajärjestelmä toimii.
Tarkemmat tiedot takaisinvetojen syistä löytyvät Ruokaviraston nettisivuilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

