Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lomakokin kolme apuria: pata, vuoka ja pussi

    Kevättalven vauhtiviikoilla kannattaa helpottaa keittiöpuuhia ja valmistaa koko ateria yhdessä astiassa.
    Broilerin paistileikkeet ovat luuttomia, joko nahallisia tai nahattomiksi leikattuja reisipaloja. Välimerelliseen vuokaan upotetaan niiden lisäksi riisiä ja runsaasti maukkaita kasviksia.
    Broilerin paistileikkeet ovat luuttomia, joko nahallisia tai nahattomiksi leikattuja reisipaloja. Välimerelliseen vuokaan upotetaan niiden lisäksi riisiä ja runsaasti maukkaita kasviksia. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Talvilomaviikon ruokasuunnittelussa kannattaa säästellä työvaiheissa ja panostaa herkulliseen lopputulokseen. Mikään ei peittoa helppoudessa pata- ja uuniruokia. Kun ainekset muhivat rauhassa liedellä tai uunissa, ehdit touhuta muuta, eikä ruoka pahastu, vaikka se nostettaisiin pöytään vähän suunniteltua myöhemmin.

    Hyvä pata on useimmiten valurautainen, pinnoitettu tai keraaminen. Vuokramökin kaapista löytyvä paksupohjainen teräskattilakin hoitaa homman. Ainekset voit yhtä hyvin latoa tilavaan uunivuokaan, ja foliosta taitellun kannen alla ruoka muhii uunin lämmössä meheväksi.

    Rapiseva paistopussi sopii muuhunkin kuin kinkunpaistoon. Se on mitä mainioin kertakäyttöpata ja pitää myös uunin siistinä.

    Voit kypsentää pataruuan liedelläkin, mutta silloin on hyvä välillä kuopaista kauhalla pohjasta, ettei mikään tartu kiinni. Tarkista samalla, että lientä on riittävästi, sillä porinan voimakkuudesta riippuen nestettä haihtuu eri tahtiin.

    Broilerivuoka

    4 annosta

    4 broilerin paistileikettä (luullinen reisi, maustamaton)

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    1 punainen paprika

    1 keltainen paprika

    200 g kesäkurpitsaa

    1 sipuli

    1–2 valkosipulinkynttä

    1 dl mustia kivettömiä oliiveja

    2 1/2 dl pitkäjyväistä tummaa riisiä

    1/2 l kanalientä

    1 prk (400 g) tomaattimurskaa

    2 tl yrttimausteseosta

    1 tl suolaa

    Ota broilerit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta. Mausta paistileikkeet suolalla ja pippurilla.

    Huuhtele ja halkaise paprikat, poista siemenet. Paloittele paprikat ja kesäkurpitsa. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Valuta oliivit.

    Levitä riisit voidellun uunivuoan (3 l) pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää paprikat, kesäkurpitsat, sipulit ja oliivit. Paina paistileikkeet tasaisin välein joukkoon.

    Sekoita lämpimään kanaliemeen tomaattimurska ja mausteet. Kaada liemi tasaisesti ainesten päälle vuokaan.

    Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 50 minuuttia, kunnes broileri ja riisi ovat kypsiä. Anna ruuan vetäytyä folion alla 10 minuuttia ennen tarjoamista.

    Vinkki

    Voit kokeilla broilerin kypsyyttä työntämällä puisen cocktailtikun palan paksuimpaan kohtaan. Kun ulos tihkuva neste on kirkasta, on liha kypsää.