Tuore ravintolayrittäjä ihmeissään anniskelusäännöistä: "Merkittävä osa myynnistä katoaa, jos juhliin ei saa tuoda omia juomia"
Tiukat anniskelualuerajat vaikeuttavat toimintaa, sanoo Leena Hasselman.
Lupia voi aluehallintovirastolta erilaisiksi määräajoiksi ja ne maksavat luvan kestosta ja erilaisista ehdoista riippuen 95 eurosta 650 euroon. Kuva: Juho LeskinenLeena Hasselman pyörittää hotelli-ravintolaa Karkkilassa. Kesän mentyä ravintola toimii pääosin tilauspohjalta: yritysryhmiä, perhejuhlia, kursseja ja kokouksia.
Hasselman aloitti yrittäjänä viime vuonna. Hän on pääosin tyytyväinen viranomaistoimintaan ja myös Alkoon, mutta uuden anniskelulain yksityiskohta aiheuttaa päänvaivaa.
"Meidän pitää ilmoittaa, mihin tiloihin rajaamme anniskelualueen. Se on hankalaa esimerkiksi häissä, kun juhlitaan yhteisissä tiloissa ja jonne useimmat hääparit haluavat tuoda omat juhlajuomat. Jos niitä ei salli, osa iso riski menettää suuri osa juhlakaupasta", Hasselman tietää.
Lupia voi aluehallintovirastolta erilaisiksi määräajoiksi ja ne maksavat luvan kestosta ja erilaisista ehdoista riippuen 95 eurosta 650 euroon. Toistaiseksi voimassa oleva lupa maksaa 450 euroa vuodessa, mutta silloin kukaan ei saa tulla juhlatiloihin omien juomien kanssa.
"Täällä maaseudulla optimaalisin ratkaisu olisi joustavuus. Samoja tiloja tulisi voida tilanteesta riippuen pitää anniskelun piirissä ja ilman anniskelua. Selvittelemme nyt, voisimmeko rajata ravintolan pieniin tiloihin."
Anniskelualueen pitää lain mukaan olla selvästi rajattu eikä sinne saa mennä omien juomien kanssa eikä juomia saa viedä sen ulkopuolelle.
Suomessa moni muu asia toimii erittäin hyvin, Hasselman kiittää. Hänellä on kokemusta ravintola-alalta niin Pariisista kuin Pietarista ja hän on asunut kolme vuotta myös Singaporessa.
"Aina kun tuli Singaporesta Suomeen, meni todella hyvillä mielin ruokakauppaan ja Alkoon. Alkossa on viinejä ympäri maailmaa toisin kuin esimerkiksi Ranskassa, missä oli vaikea saada muita kuin ranskalaisia viinejä."
Pariisissa Hasselmanit pyörittivät 2000-luvun taitteessa kolme vuotta kaupungin ainoaa suomalaista ravintolaa.
"Mitä suomalaisempaa ruoka oli, sitä kiinnostuneempia ranskalaiset olivat siitä", Hasselman hymyilee.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
