Tilastokeskus: Lihaa syövien määrä vähenee, kohta joka viides kasvissyöjä on 55–60 -vuotiaiden ikäryhmästä
Tilastokeskuksen asiantuntijablogissa julkaistun katsauksen mukaan entistä pienempi osa kansasta syö entistä enemmän lihaa.
Erilaiset kasviproteiinivalmisteet ovat viime vuosina löytäneet paikkansa kauppojen hyllyiltä. Kuva: Riitta MustonenLihatonta ruokavaliota noudattavien talouksien määrä on lisääntynyt noin kolmella prosentilla vuodesta 2012 vuoteen 2016. Pääkaupunkiseudulla lihaa syömättömien osuus kasvoi 8:sta 10,5 prosenttiin, mutta suhteellisesti suurempi muutos tapahtui muualla Suomessa, jossa kasvua oli 4,6 prosentista 7,5 prosenttiin. Asia käy ilmi Tilastokeskuksen tekemästä kulutustutkimusten vertailusta.
Samalla aikavälillä lihan kokonaiskulutus kasvoi 77,5 kilosta 81 kiloon, joten varsinaisesta lihansyönnin vähenemisestä ei voi kuitenkaan puhua. Aineistosta kerättyjen tietojen mukaan sekä lihan kulutus että lihaa syömättömien ihmisten määrä on kasvanut samanaikaisesti, eli pienempi osuus väestöstä syö yhä enemmän lihaa.
Tutkimuksessa lihatonta ruokavaliota noudattavaksi laskettiin ihmiset, jotka eivät olleet kulutustutkimuksen kahden viikon ajanjaksolla ostaneet naudan-, sian- tai lampaanlihaa, riistaa, leikkeleitä, makkaroita tai lihaa sisältäviä eineksiä
Vuodesta 2012 vuoteen 2016 ulottuvassa aineistossa lihattoman ruokavalion suosio kasvoi kaikissa ikäluokissa lukuun ottamatta yli 75-vuotiaita. Eniten lihaa ostamattomia talouksia oli 25–34 -vuotiaiden ikäluokassa. Oman ikäryhmänsä sisällä eniten lihatonta ruokavaliota noudattavia oli 17–24 -vuotiaissa, mutta esimerkiksi 55–64 -vuotiaiden ikäryhmässä kasvissyöjien osuus nousi yli 8 prosenttiin. Se tarkoittaa sitä, että kasvissyöjien kokonaismäärästä lähes 20 prosenttia tulee kyseisestä ikäryhmästä.
Seuraavan kerran kulutustutkimuksen aineistoa kerätään vuosina 2020–2021.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
