Pian hävikkiruokaa voi shoppailla myymälässä
Kirkon ulkomaanapu avaa syyskuussa hävikkiruokakaupan, jossa myydään lahjoituksena saatuja, muutoin hävikkiin päätyviä elintarvikkeita.
WeFood-kaupan projektipäällikkö Else Hukkanen arvioi, että myymälän kautta kulkee vuosittain 50 000 kiloa hävikkiruokaa. Kuva: Markku VuorikariHävikkiruokakauppa WeFood osallistuu ruokahävikin vähentämiseen myymällä elintarvikkeita ja tuotteita, jotka muuten päätyisivät jätteeksi.
"Eri toimijat, muun muassa Heinon Tukku, lahjoittavat meille muutoin hävikkiin päätyviä kakkoslaadun elintarvikkeita. Tarjoamme yrityksille kanavan hävikkiruuan hyödyntämiseksi", WeFood-kaupan projektipäällikkö Else Hukkanen sanoo tiedotteessa.
Suomessa hävikkiruokaa syntyy vuosittain 400–500 miljoonaa kiloa. "WeFood-myymälä ohjaa vuodessa arviolta 50 000 kiloa hävikkiruokaa hyötykäyttöön. Tavoitteenamme on, että hävikkiruokamyymälästämme tulee ”uusi normaali” eli haluamme tavoittaa aivan tavallisia ihmisiä, Hukkanen kertoo.
Hävikkiruokamyymälän toiminta ja logistiikka tarjoavat uudenlaisen vapaaehtoistoimintamuodon. Hankkeessa toimii vuoden aikana 150 vapaaehtoista. Hävikkiruokakuljetukset ajetaan sähköpakettiautolla. Myymälä sijaitsee Kalasatamassa kauppakeskus Redissä.
WeFood-kauppa perustuu Kirkon Ulkomaanavun tanskalaisen sisarjärjestön DanChurchAidin konseptiin. Tanskassa toiminnassa on tällä hetkellä kolme WeFood-kauppaa.
Hankkeen voitot lahjoitetaan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön. Rahoitusta myymälän perustamiseen on hankittu joukkorahoituskampanjalla, joka on yhä käynnissä. Hanketta rahoitetaan myös ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta ohjelmasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
