Rouskut eivät ole vain suolasieniä – lisää ryöpättyjä rouskuja kirkasliemiseen linssikeittoon
Ranskalaistyyppinen linssikeitto on kevyttä ruokaa. Rouskut sopivat hyvin sopan hillittyyn makumaailmaan.
Rouskut viimeistelevät hienostuneen linssikeiton. Rouskut pitää ryöpätä ennen keittoon lisäämistä. Kuva: Elina LampelaRousku-linssikeitto
(4 annosta)
- Ainekset
- 1 iso sipuli
- 3 porkkanaa
- 1 sellerinvarsi
- 2 lehtikaalin lehteä
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 dl vihreitä linssejä
- 3 dl ryöpättyjä rouskuja (esim. kangas- tai karvarouskuja)
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 l vettä
- 2 laakerinlehteä
- 1 rkl tuoretta timjamia
- 1 tl suolaa
- muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Valmistusohje
Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat ja sellerinvarsi. Irrota lehtikaalin lehdistä keskiruoti ja hienonna lehdet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja kuullota ensin sipuli- ja porkkanakuutioita noin kolme minuuttia. Lisää sellerikuutiot, lehtikaalisilppu ja valkosipuliviipaleet. Kuullota keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
Huuhtele linssit lävikössä ja lisää kattilaan. Lisää myös ryöpätyt ja pilkotut rouskut, kasvisliemikuutio, laakerinlehdet, tuoretta timjamia ja litra vettä.
Anna keiton kiehua matalalla lämmöllä 25 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.
Rouskut ja haperot
Rouskut ja haperot ovat vaaleaitiöisiä helttasieniä, jotka kuuluvat samaan Russulales-lahkoon. Suomesta tunnetaan lähes 80 rouskulajia ja yli kaksisataa haperolajia. Haperot ovat usein värikkäitä, rouskut hillitymmän värisiä.
Rouskuista erittyy valkoista maitiaisnestettä maltoa rikottaessa. Joillakin rouskuilla maitiaisneste on värillistä. Syömäkelvottoman lakritsirouskun neste on vesikirkasta.
Suurin osa rouskuista vaatii esikäsittelyn. Niitä keitetään väljässä vedessä 10 minuuttia, ja keitinvesi kaadetaan pois.
Haperoita ei tarvitse ryöpätä. Useimmat haperot ovat mietoja, mutta osa on maultaan kirpeitä. Suomessa ei ole myrkyllisiä haperolajeja.
Opettele tunnistamaan sienet varmasti, ennen kuin käytät niitä ravinnoksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

