Silakkaruokia valmistava Hailia vetoaa villikalojen nykyistä fiksumman käytön puolesta: ”Nyt on tekojen aika”
Vain muutamia prosentteja vuotuisesta silakkasaaliista päätyy suomalaisten lautasille. ”Tuotteemme ovat hinnaltaan jo kilpailukykyisiä tonnikalan kanssa, joten tehtäväksi jää vain raaka-aineen vaihtaminen resepteissä”, Hailia sanoo.Euroopan unionin ministerineuvosto päätti Itämeren silakan kalastuskiintiön pienentämisestä aiemmin esitetyn kiellon sijaan.
Pohjanlahden pikkusilakoista ruokia valmistava Hailia Nordic Oy toivoo tiedotteessaan keskustelun kalakantojen kestävyydestä johtavan saaliiden entistä fiksumpaan käyttöön.
EU:n jäsenvaltioiden ministereistä koostuva neuvosto päätti jatkaa Itämeren silakan kalastamista meritutkijoiden suosituksen mukaisesti.
Kalakantojen kestävyyden takaava päätös on huojentava ruokateknologiayritys Hailialle, jonka tavoitteena on järkevöittää villikalojen käyttöä palauttaen ne ruokalautasillemme.
”Päätös myös mahdollistaa terveellisen ja planeetan kantokyvyn mukaisen ruoantuotannon silakasta.”
”Tärkeintä on, että Itämeren yhden päälajin kestävyys turvataan. Päätös myös mahdollistaa terveellisen ja planeetan kantokyvyn mukaisen ruoantuotannon silakasta jatkossakin, mitä ei ole varaa jättää käyttämättä”, Hailian toimitusjohtaja Michaela Lindström toteaa.
Silakan aiempaa monipuolisemman käytön ammattikeittiöissä mahdollistavat Hailian suikaleet ja nyhtö valmistetaan Pohjanlahdelta kalastetuista pienikokoisista silakoista.
Kalakantojen kestävyydestä ja pyynnin vastuullisuudesta kertova Pohjanlahden silakan kalastuksen MSC-sertifikaatti säilyy ennallaan.
Vuotuisesta silakkasaaliista elintarvikkeina käytetään noin viidennes ja vain muutamia prosentteja päätyy suomalaisten lautasille. Muu on käytetty vähempiarvoisesti rehutuotantoon.
Julkisten ruokapalveluiden arkirealismi ohjaa valintoja usein vaihtoehtoihin, kuten tonnikalaan ja tuontikanaan, mikä on ristiriidassa kaupunkien ja kuntien omien kestävyystavoitteiden kanssa.
”Tuotteemme ovat hinnaltaan jo kilpailukykyisiä tonnikalan kanssa, joten tehtäväksi jää vain raaka-aineen vaihtaminen resepteissä. Toivomme, että keskustelu silakasta sisuunnuttaa ruokapäättäjiä ja lisää tahtoa kotimaisen fiksun kalan käytöstä. Nyt on tekojen aika”, Lindström vetoaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




