Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Isoäidin lihakaalilaatikko

Syyskaalit ovat tiiviimpiä, suurempia ja voimakkaamman makuisia kuin löyhäkeräiset ja rapeat varhais- ja kesäkaalit. Perinteistä kaalilaatikkoa kannattaa tehdä kerralla suurempi satsi, sillä se vain paranee vanhetessaan.
Mikään ei pudota perinteistä lihakaalilaatikkoa syysruokien toivelistalta.
Mikään ei pudota perinteistä lihakaalilaatikkoa syysruokien toivelistalta. Kuva: Jaana Kankaanpää

Isoäidin lihakaalilaatikko

8–10 annosta

Ainekset

  • 2 dl tummaa, pitkäjyväistä, puuroutumatonta riisiä
  • noin 1 ½ kg keräkaalia
  • 2 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • voita ja rypsiöljyä
  • 600 g karitsan tai naudan jauhelihaa
  • 5 dl lihalientä
  • 1 prk (2 dl) kuohukermaa
  • 3–4 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 1–2 tl kuivattua timjamia
  • noin 1 ½ tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria rouhittuna

Päälle

  • ½ dl korppujauhoja
  • voita

Lisäksi

  • 1 dl puolukkahilloa
  • 1 dl puolukoita (pakaste)

Valmistusohje

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Leikkaa kaali neljään osaa ja poista kova kanta. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi porkkanat. Hienonna kuoritut sipulit.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ruskista kaalisuikaleet paistinpannulla voin ja öljyn seoksessa muutamassa erässä. Kumoa isoon kulhoon. Kuullota porkkanat ja sipulit. Ruskista lopuksi jauheliha. Kumoa kaikki kulhoon ja sekoita joukkoon valutettu riisi. Lisää lihaliemi, kerma, soija, siirappi ja mausteet. Tarkista maku.

Levitä seos voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun isoon laakeaan uunivuokaan tai pariin pienempään. Varmista, että lientä riittää molempiin vuokiin.

Ripottele kaalilaatikon päälle korppujauhoja ja vuole päälle voilastuja juustohöylällä.

Kypsennä 180-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes korppujauhot ovat ruskistuneet ja laatikon pinta on kaunis ja rapea.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarjoa puolukoilla raikastetun hillon kera.