Kokeile leipoa vaihteeksi Runebergin maustekakkua – Tänään juhlitaan kansallisrunoilijan päivää
Runebergin päivää vietetään tänään, tiistaina 5. helmikuuta. Johan Ludvig Runebergia pidetään Suomen kansallisrunoilijana.Perinteinen runebergintorttu saa rinnalleen uusia vaihtoehtoja. Kokeile leipoa Suomen kansallisrunoilijan juhlapäivänä esimerkiksi maustekakkua.
Runebergin päivä on vakiintunut liputuspäivä. Sen viettoon kuuluvat runebergin tortut, jonka reseptin uskotaan olevan Johan Ludvigin vaimon Fredrikan kehittämä.
Runebergin maustekakku
8 palaa
1 muna
1/2 dl sokeria
1/2 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelirouhetta
1 tl soodaa
1 tl piparkakkumaustetta
100 g voita
1 dl kermaviiliä
1 dl vadelmahilloa
Kostutus
1/2 dl kuumaa vettä
1/2 dl sokeria
2 tippaa karvasmanteliöljyä
Koristeluun
kotimaisia pakastevadelmia
1 dl tomusokeria
1/2 rkl sitruunamehua tai vettä
Vaahdota muna ja sokerit. Sekoita jauhot, mantelirouhe, sooda sekä piparkakkumauste keskenään. Lisää vaahtoon vuorotellen sulatetun voin, kermaviilin ja vadelmahillon kanssa.
Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20 cm).
Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa, tee leivinpaperista pitkiä suikaleita ja laita niitä tasapohjaiseen vuokaan. Saat kakun nostettua paperiliuskojen avulla. Voitele ja korppujauhota reunat. Paista uunin alaosassa 175 asteessa kypsäksi, noin 35 minuuttia.
Sekoita vesi, sokeri ja karvasmanteliöljy. Valele lientä hiljalleen tasaisesti pinnalle. Anna maustua seuraavaan päivään.
Irrota kakku vuoasta. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Pursota koristeita kakun pinnalle. Nosta lopuksi pakastevadelmia koristeeksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


