Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Muista suola keitinveteen: Tällä ohjeella valmistat varhaisperunat varmasti herkullisiksi – kasvua voi seurata suorassa lähetyksessä Laitilasta

    Varhaisperunat valmistuvat kiehuvassa vedessä nopeasti.
    Varhaisperunoita on helppo valmistaa ja ne maistuvat monenlaisten lisäkkeiden kanssa.
    Varhaisperunoita on helppo valmistaa ja ne maistuvat monenlaisten lisäkkeiden kanssa. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Laitilalaisen Simulan tilan varhaisperunoiden kasvua pääsee nyt seuraamaan livelähetyksen avulla.

    Pellolta nostettavat varhaisperunat kuuluvat kesän ensimmäisiin avomaan perunasatoihin. Simulan tila on harjoittanut varhaisperunan viljelyä jo vuodesta 1540.

    Varhaisperuna-live kuvaa vuorokauden ympäri pellon tapahtumia aina sadonkorjuuseen saakka. Lähetystä ei sensuroida, vaan kaikki tapahtuu juuri samalla hetkellä kuin lähetyksessä näkyy.

    ”Saattaahan lähetykseen eksyä myös peltotöihin liittyvää toimintaa”, isäntä Juho Simula kuvailee.

    Varhaisperunat ovat alkukesän ihana sesonkiherkku. Niiden valmistaminen on helppoa, kun perunat saa kattilaan mahdollisimman pian niiden noston jälkeen.

    Keitinveteen on tärkeää lisätä suolaa, sillä muuten perunoista tulee vetisiä. Suola lisätään kiehuvaan veteen.

    Perunoiden kanssa voi tarjoilla voisulaa tai silliä maun mukaan.

    Uusien perunoiden keittäminen

    4 henkilölle

    1 kg varhaisperunoita

    vettä

    karkeaa merisuolaa

    tuoreita tillinvarsia

    tuoretta, hienonnettua tilliä

    Pese vastanostetut varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Nykyään on saatavana karheapintaisia käsineitä, joiden avulla kuoret irtoavat vesipesussa helposti. Paljain käsin hangatenkin tai pöytäveitsen avulla hennot kuoret kyllä poistuvat. Puhtaus kuuluu uusiin perunoihin – niiden tulee hohtaa kesäpöydän kruununa. Siirrä perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen.

    Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla ja tillinvarsilla niin, että litralle vettä tulee 1 tl suolaa.

    Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin, hetken kuluttua keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat. Tarkista, että vettä on vain juuri ja juuri peitoksi asti. Kaada ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.

    Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan: 8–12 minuuttia voi riittää, mutta joskus menee 15–20 minuuttiakin. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla ja terävän veitsen kärjellä. Vältä ylikypsentämistä, koska varhaisperunat jälkikypsyvät jonkin verran.

    Valuta keitinvesi tarkkaan pois kattilasta. Poista tillinvarretkin. Käytä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä, jotta enin kosteus haihtuu. Ravista kevyesti.

    Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia tai puhdas astiapyyhe imemään kosteutta ja sulje kattila kannella. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niille tuoretta, hienonnettua tilliä.

    Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään. Mausta kannattaa keskittyä nauttimaan.

    Vinkki: Jos perunoita jää tähteeksi, muista, että kylmät varhaisperunat maistuvat ruisleivän päällä, salaatissa tai grillattuina.

    Lisäkkeet: Silli liittoutuu uusiin perunoihin ja tilliin loistavasti, mutta kokeile myös graavattua siikaa, lahnaa tai lohta, erilaisia marinoituja silakoita ja lämminsavustettuja kaloja.

    Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

    Varhaisperunareseptejä:

    Saariston perunasalaatti

    Kesäsilli salaatissa