Nokkosesta saa herkullisen curryn – Näin käsittelet nokkosta varoen

Kerää nokkoset aina puhtailta paikoilta, kaukana valtateistä sekä navetoista. Ohuet kumihansikkaat estävät poltinkarvojen kirvelyn.
Leikkaa saksilla pienet versot, 10-15 cm ja isommista vain nuoret lehdet. Nyppimillä lähtee helposti koko kasvi juurimultineen.
Nokkosta ei syödä raakana vaan se vaatii aina kypsennyksen. Nokkonen on nitraattikasvi, joten keitinvettä ei suositella ruoanvalmistukseen.
Alkukesän nokkosruokasuosikkeja ovat nokkosohukaiset sekä nokkoskeitto. Nokkoscurry on herkullinen kastike pastalle tai riisille. Pakastetuista perunahipuista saa myös mainion riisimäisen lisukkeen.
Nokkoscurry
3–4 annosta
- Ainekset
- 1 ½ l nokkosen lehtiä
- 1 sipuli
- 1 rkl raastettua inkivääriä
- 1 rkl voita
- 1 rkl vehnäjauhoja
- 2 dl ruokakermaa
- 2 rkl ruohosipulia
- 1 pak (250 g) kotijuustoa
- 1 rkl makeaa chilikastiketta
- (¼ tl suolaa)
Valmistusohje
Keitä huuhdeltuja nokkosenlehtiä vedessä noin 3 minuuttia. Valuta ja hienonne veitsellä tai monitoimikoneella. Hienonna sipuli ja kypsennä voissa pannulla. Lisää hienonnettu nokkonen, inkivääriraaste, vehnäjauhot sekä ruokakerma. Kypsennä muutama minuutti. Lisää lopuksi kuutioitu kotijuusto ja silputtu ruohosipuli. Kuumenna ja mausta makealla chilikastikkeella ja tarvittaessa suolalla.
Tarjoa keitetyn riisin, pastan tai perunahippujen kanssa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Osaston luetuimmat
- Suomalaiselta burgeriketjulta hieno ele tuottajille: Tarjoaa ilmaiset ruoat koko perheelle
- Kaksi helppoa tapaa säilöä suppilovahverot: Näin löydät sienet ja kokkaat niistä herkullista ruokaa
- S-ryhmä laskee hintojaan: 100 tuotetta muuttuu edullisemmaksi
- Nyt on aika tehdä ensi kesän perunalle penkit – haravoitujen lehtien hyötykäytöllä saat puhtaan valkeita perunoita
- Makeaa punajuurichutneyta kannattaa testata – maukas lisuke esimerkiksi lihalle tai juustolle
- Kokkaa juureksista: Neljä erityisen maukasta reseptiä
- Suositussa dippikastikkeessa ruokamyrkytysvaara – tarkista paketin päiväys