Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nokkosesta saa herkullisen curryn – Näin käsittelet nokkosta varoen

Juuri nyt nokkosenlehdet ovat parhaimmillaan. Nokkoscurry on herkullinen kastike pastalle tai riisille.
Lempeän makuisesta nokkoscurrysta saa rautaisen annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita.
Lempeän makuisesta nokkoscurrysta saa rautaisen annoksen vitamiineja ja kivennäisaineita. Kuva: Jaana Kankaanpää

Kerää nokkoset aina puhtailta paikoilta, kaukana valtateistä sekä navetoista. Ohuet kumihansikkaat estävät poltinkarvojen kirvelyn.

Leikkaa saksilla pienet versot, 10-15 cm ja isommista vain nuoret lehdet. Nyppimillä lähtee helposti koko kasvi juurimultineen.

Nokkosta ei syödä raakana vaan se vaatii aina kypsennyksen. Nokkonen on nitraattikasvi, joten keitinvettä ei suositella ruoanvalmistukseen.

Alkukesän nokkosruokasuosikkeja ovat nokkosohukaiset sekä nokkoskeitto. Nokkoscurry on herkullinen kastike pastalle tai riisille. Pakastetuista perunahipuista saa myös mainion riisimäisen lisukkeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nokkoscurry

3–4 annosta

  • Ainekset
  • 1 ½ l nokkosen lehtiä
  • 1 sipuli
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 2 dl ruokakermaa
  • 2 rkl ruohosipulia
  • 1 pak (250 g) kotijuustoa
  • 1 rkl makeaa chilikastiketta
  • (¼ tl suolaa)

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Keitä huuhdeltuja nokkosenlehtiä vedessä noin 3 minuuttia. Valuta ja hienonne veitsellä tai monitoimikoneella. Hienonna sipuli ja kypsennä voissa pannulla. Lisää hienonnettu nokkonen, inkivääriraaste, vehnäjauhot sekä ruokakerma. Kypsennä muutama minuutti. Lisää lopuksi kuutioitu kotijuusto ja silputtu ruohosipuli. Kuumenna ja mausta makealla chilikastikkeella ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa keitetyn riisin, pastan tai perunahippujen kanssa.

Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.