Lukijalta: Kaupan ja teollisuuden avuttomuus hirvittää
Vanhan kansansanonnan mukaan, jos Heikki (19.1.) heinät jakaa, niin Erkki (18.5.) lehmät tappaa. Leena Neitiniemi-Upolan mukaan vanhan kansan tilastotiede toteutunee tänä vuonna, sillä maatalouden kustannusten nousu ja mennyt katovuosi kulminoituvat keväällä. Ladot ja perunalaarit ovat olleet puolillaan tammikuun puolivälissä.
Kauppa ei keksi, miten ennätystuloksesta voisi tinkiä alkutuottajan hyväksi, kirjoittaa Leena Neitiniemi-Upola mielipidekirjoituksessaan. Kuva: Jaana KankaanpääHirvittää avuttomuus ja käsien levittely kaupan ja teollisuuden osoitellessaan toisiaan. Kun tuotantoketjun alkupää yskii tai katkeaa kokonaan, tulee dominoefekti kulkemaan aina kotitalouksien kaappeihin asti. Moni muukin työpaikka joutuu sulkemaan ovensa, kun maatila lopettaa. Ulkomainen tuonti lisääntyy ja pääsemme syömään brasilialaista antibioottilihaa, tanskalaista halpaa possua, jonka kasvatusoloja ei haluaisi ajatella, lentotomaatteja ja kotimaisen viljan sijaan jotain muuta.
On vaikea ymmärtää, miksi maatila ei saisi koronatukia, jos kerran tapahtuma-ala, ravintolat, majoitus ja matkailualakin saavat. Ruokaa tarvitsee jokainen muutaman tunnin välein. Jos ravintola tai hotelli sulkee ovensa, sen uudelleen käynnistäminen tapahtuu viikoissa. Jos maatila ajetaan alas, sen käynnistäminen kestää tai ei onnistu enää koskaan. Tuotantoprosessia valmistellaan niissä töissä vähintään vuosi.
Kauppa ei keksi, miten ennätystuloksesta voisi tinkiä alkutuottajan hyväksi. Ehkä ylellisten ostoskeskusten rakentamista voisi vähentää, sillä verkkokauppakin toimii kannattavasti. Kaikki eivät halua viettää aikaansa ostosparatiiseissa, vaan hakevat mieluummin valmiiksi täytetyn ostoskassinsa noutopisteestä.
Ehkä kauppa suostuu lopulta vyöryttämään tuottajan vaatiman hinnankorotuksen lopputuotteisiin, niinhän kaikki muutkin alat ovat viivyttelemättä tehneet. Alkutuottajan parempi tulos tulisi asiakkaalta, läpikulkueränä. Ei kauppa eikä teollisuus uhraisi siinä tapauksessa mitään omasta katteestaan. Pelkona tosin on kaupan tai teollisuuden halu tulla osille hinnan korotuksesta. Niin ei saisi käydä, sillä tutkimuksien mukaan asiakas on valmis maksamaan enemmän, jos lisä menee alkutuottajalle.
Erkin päivä lähestyy, viimeinen hetki on nyt, lypsävää lehmää ei kannata tappaa. Kauppa ja teollisuus, tehkää jotain, me kuluttajat haluamme syödä jatkossakin kotimaista ruokaa!
Leena Neitiniemi-Upola
Kittilä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
