Mikä ihana jälkiruoka: Crème brûlée maustetaan talvisesti yllätysainesosalla
Jouluiseen jälkiruokaan tuodaan uudenlaista makua, kun perinteinen crème brûlée maustetaan perinteisen vaniljan sijaan herkkutateilla.
Kuivatut herkkutatit tuovat makeaan jälkiruokaan umamisen, täyteläisen ja pähkinäisen aromin. Kuva: Sanne KatainenKuivattujen herkkutattien vahva ja pähkinäinen maku sopii makeaan jälkiruokaan yllättävän hyvin. Voit vaihtoehtoisesti testata jälkkäriä myös kuivatuilla mustavahakkailla tai mustatorvisienillä maustettuna.
Tämä jälkiruoka sopii niin jouluun kuin uuteenvuoteenkin, ja sienien käyttäminen jälkiruoassa kirvoittaa varmasti keskustelua sekä kiitosta kokille.
Herkkutatti crème brûlée eli herkkutattipaahtovanukas
4 annosta
Ainekset
- 3 dl kuohukermaa
- 2 dl kuivattuja herkkutattiviipaleita
- ½ dl sokeria
- 1 dl maitoa
- 4 keltuaista
- pieni ripaus muskottipähkinää
Pinnoille
- 2 rkl kidesokeria
Valmistusohje
- Mittaa kerma pinnoitettuun kattilaan ja lisää kuivat herkkutattiviipaleet. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Lisää sokeri ja sekoittele, kunnes se on liuennut. Peitä kattila kannella, siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä. Nosta jääkaappiin ja anna maustua yön yli.
- Soseuta sienet kermaan sauvasekoittimella. Lisää maito ja anna sauvasekoittimen käydä vielä hetki. Jos haluat lopputuloksesta sileän, voit siivilöidä seoksen.
- Lisää seokseen keltuaiset ja muskottipähkinä. Nosta pienet annosvuoat korkealaitaiseen uunivuokaan tai -pellille. Jaa seos annosvuokiin. Nosta vuoka uuniin ja kaada sille kuumaa vettä sen verran, että veden pinta on samalla korkeudella kuin vanukkaiden pinnat. Peitä foliolla ja kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä, peitä pinnat kelmuilla ja nosta jääkaappiin.
- Paahdettua sokeria varten ripottele kylmien vanukkaiden pinnoille sokeria ja paahda se kullanruskeaksi keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella. Liikuta poltinta koko ajan, jotta sokeri sulaa tasaisesti eikä pala.
- Vinkki: Pintojen sokerin voi paahtaa myös grillivastuksen alla. Kuumenna grillivastus ja nosta vanukkaat lähelle vastusta hetkeksi. Jätä uunin luukku auki ja tarkkaile paahtumista, sillä sokeri palaa herkästi. Herkkutatti crème brûléet voi tarjota myös ilman paahdettua sokeripintaa.
- Vinkki: herkkutattien sijaan voit käyttää myös kuivattuja mustavahakkaita tai mustatorvisieniä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
