Perinteinen porkkanalaatikko kruunaa joulupöydän
Vegaaninen laatikko syntyy ilman kananmunaa, ja maidon voi silloin korvata vaikka kaurajuomalla.
Perinteisesti porkkanat keitetään ja soseutetaan laatikkoon. Jotkut oikaisevat lisäämällä puuropohjaan hienon porkkanaraasteen tai kaupan valmiin soseen. Kuva: Sanne KatainenPorkkanalaatikosta on monta variaatiota. Porkkanat voi myös raastaa raakana ja lisätä puuroon loppuvaiheessa tai puuron voi tehdä riisin sijaan ohrasta.
- Porkkanalaatikko
- noin 10 annosta
- Ainekset
- 1½ kg porkkanoita
- vettä
- 1 tl suolaa
- 4 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 8 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- ½ dl siirappia
- 1½ tl suolaa
- ½ tl rouhittua valkopippuria
- Pinnalle
- 1 rkl korppujauhoja
- noin 25 g voita
Valmistusohje
Pese, kuori ja paloittele porkkanat. Kumoa porkkanat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että palat juuri peittyvät. Lisää 1 tl suolaa ja keitä, kunnes porkkanat ovat täysin pehmeitä. Valuta neste talteen ja soseuta porkkanat. Anna jäähtyä.
Kiehauta 4 dl vettä (käytä osana porkkanoiden keitinvettä) ja lisää joukkoon riisit. Keitä, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla, välillä sekoittaen, kunnes riisi on kypsää ja puuromaista.
Lisää puuroon porkkanasose, munat, siirappi, suolaa ja valkopippuri. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (noin 2 litraa). Kuvioi pinta ruokalusikan kärjellä ja ripottele pinnalle korppujauhoja. Levitä päälle muutama ohut voilastu, jotka vuolet näppärästi juustohöylällä jääkaappikylmästä voista.
Kypsennä laatikkoa 175-asteisen uunin alatasolla 1½—2 tuntia.
Vinkki
Jätä korppujauhot pois gluteenittomasta laatikosta. Voit ripotella pinnalle vaikka auringonkukan- tai seesaminsiemeniä, manteli- tai pähkinärouhetta.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
