Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Lihan alkuperä pitää ilmoittaa – ei koske pizzerioita ja kebab-paikkoja

    Suomeen tuodaan muoviputkissa suuret määrät jauhelihapihvejä, joiden alkuperämaa voi jäädä piiloon.
    Forumin Foody-ravintola ilmoittaa lihan alkuperän taulussa tiskin yläpuolella.
    Forumin Foody-ravintola ilmoittaa lihan alkuperän taulussa tiskin yläpuolella. Kuva: Juho Leskinen

    Pihvin alkuperää ei pian tarvitse kysyä ravintolassa erikseen, koska se on ilmoitettava kirjallisesti asiakkaalle toukokuun alusta voimaan tulevan EU-asetuksen mukaan.

    Vaatimus koskee vain tuoretta tai pakastettua lihaa, ei lihavalmisteita. Sen vuoksi useimmissa pizzerioissa tai kebab-paikoissa ei alkuperää tarvitse ilmoittaa, koska ne ostavat lihansa jalostettuina.

    Suuri osa ravintoiloista todennäköisesti ilmoittaa tiedot vaatimuksia tarkemmin ja käyttävät alkuperää jopa myyntivalttinaan, Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi arvioi.

    "Todennäköisesti alkuperäilmoitus tehdään suurimmasta osasta lihaa ja osasta hyvinkin tarkasti, jopa tilakohtaisesti. Suuret ravintola-, pikaruoka- ja henkilöstöravintolaketjut ja pääosa yksityisistä ravintoloista toimivat todennäköisesti toukokuun alusta asetuksen mukaan, mutta joukko pienimmistä ei välttämättä ole täysin tietoisia asiasta."

    Pizzerioiden ja kebab-ravintoloiden käyttämästä lihasta suurin osa on jalostettua, josta ei tarvita alkuperäilmoitusta. Tällaista lihaa on esimerkiksi esikypsytetty jauheliha tai kana, kinkkuleike, ilmakuivattu kinkku, maustettu kanaleike tai kebab-kiekko.

    Hampurilaisravintoloissakin ilmoitettavaa on melko vähän, koska pihvit tulevat valmiina muoviputkiin pakattuna. Pihviputkia valmistetaan monissa maissa, esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa.

    Suomessa isot lihatalot tuottavat paljon marinoitua lihaa, jonka alkuperämaata ei tarvitse ilmoittaa. Monet ravintolat ilmoittavat kuitenkin pitävät suomalaislihaa myyntivalttina ja ilmoittavat alkuperän jopa maatilaa myöten.

    Alkuperämaan voi kertoa esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkillä, mikäli merkki löytyy pakkauksesta. Tieto voidaan antaa esimerkiksi ruokalistassa tai erillisellä kyltillä tai taululla.

    Ruokatieto kannustaa tarjoilupaikkoja kertomaan merkkiä käyttävän yrityksen nimen, mikäli lihan alkuperä ilmaistaan Hyvää Suomesta -merkillä.

    ”Asetus on tuottajien näkökulmasta vielä puutteellinen, mutta se on askel eteenpäin. Pidän tätä edunvalvontatyömme sitkeyden riemuvoittona", iloitsee ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

    Jauhelihan alkuperää ei tarvitse ilmoittaa, jos liha sisältää suolaa enemmän kuin yhden prosentin.

    Jauheliha tulee ravintoloihin yleensä muovipakkauksissa, joissa on suolaa alle prosentin. Silloin jauhelihapihvin alkuperä täytyy ilmoittaa.

    Lihan alkuperä voidaan ilmoittaa esimerkiksi kirjallisesti liitutaululla tai ruokalistoissa. Sitä valvovat terveystarkastajat samalla, kun he tarkastavat muiden Oiva-hymynaamakriteerien täyttymistä.

    Omituiset rajanvedot johtuvat Aittoniemen mukaan lähinnä EU:n vaikeuksista seurata tiettyjen lihatuotteiden alkuperää. Ravintolat ilmoittavat alkuperän pakkauksissa olevan tiedon perusteella. Alkuperämaininnoissa saattaa lukea vain useat EU-maat tai useat muut kuin EU-maat.