Helsingin yliopiston vastaanotoilla ja juhlissa tarjotaan vain vegaanista ruokaa – "Tämä ei ole keneltäkään pois"
"Olen saanut kotikasvatuksen, että tarjottua ei kritisoida vaan siitä kiitetään", toteaa konferenssi- ja tapahtumapalveluiden päällikkö palautteesta.
Helsingin yliopistolla järjestetään vuosittain noin 100–150 konferenssia. Yleisin kokoluokka on 80–100 osallistujaa. Kuva on maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan tiloista Viikistä. Kuva: Kari SalonenHelsingin yliopisto kertoi maanantaina Twitterissä, että yliopiston järjestämillä konferenssien vastaanotoilla ja juhlissa tarjotaan vain vegaanista ruokaa.
Linjaus koskee siis yliopiston vieraanvaraisuutta. Tyypillisesti konferenssien vastaanotot ovat noin klo 18 alkavia cocktail-tilaisuuksia, joissa on tarjolla suupaloja.
Kyse ei ole illallisista, painottaa konferenssi- ja tapahtumapalveluiden päällikkö Tiina Kosunen.
Kosusen mukaan on operatiivinen linjaus pistää tarjolle sellaista ruokaa, mikä sopii suurimmalle osalle vieraista.
Vastaanotoille ja juhliin pääsee yleensä kutsulla eikä niihin ilmoittauduta etukäteen. Siksi järjestäjä ei myöskään tiedä vieraiden ruokarajoitteista.
"Aikaisemmin olemme koittaneet arvailla. Jos 100 hengen tilaisuuteen tilaa monenlaista tarjottavaa ja sen varmuuden vuoksi mitoittaa 150 hengelle, jotta se varmasti riittäisi kaikille, siitä tulee hävikkiä."
Vastaanotoille eivät myöskään saavu kaikki kutsutut, joten ruokaa on mennyt hävikkiin sitäkin kautta, Kosunen kertoo.
"Kun osallistujien rajoitteista ei tiedä, minun unelmatarjoiluni on vegaaninen ja pähkinätön."
Konferenssit ovat pääasiassa kansainvälisiä tilaisuuksia, joissa pitää ottaa huomioon esimerkiksi uskonnolliset ja kulttuuriset ruokarajoitteet. Esimerkiksi sianlihaa on aikaisemminkin käytetty todella vähän, Kosunen kertoo.
Kauniisti esille laitetut kasvikset maistuvat Kosusen mukaan cocktail-tilaisuuksissa yleensä niin hyvin, että niistä tulee pulaa.
Helsingin yliopistolla järjestetään vuosittain noin 100–150 konferenssia. Yleisin kokoluokka on 80–100 osallistujaa.
Yliopiston linjaus on herättänyt keskustelua Twitterissä.
"Asiakkaat eivät valita. Useimmat palautteen antajat eivät ole koskaan käyneet tai käy meidän tilaisuuksissamme", Kosunen toteaa.
"Olen saanut kotikasvatuksen, että tarjottua ei kritisoida vaan siitä kiitetään", hän toteaa palautteesta. "Tämä ei ole keneltäkään pois."
Kotieläintilallisia painaa Suomessa kannattavuuskriisi. Kokevatko he linjauksen olevan heiltä pois?
"Näin varmasti on, mutta meidän juhlamme eivät sitä korjaa."
Kosunen painottaa, että yliopiston neljän ravintolatoimijan kilpailutuksessa on otettu huomioon kotimaisuus ja lähiruoka.
Tviitissään Helsingin yliopisto perusteli linjausta myös hiilijalanjäljen pienentämisellä.
"Näin taklataan suurin osa uskonnollisista, eettisistä ja kulttuurisista ruoka-ainerajoitteista, ja ruokahävikki sekä hiilijalanjälki pienenee", yliopisto tviittasi.
Kosunen kertoi, että ruuan hiilijalanjälkeen vaikuttavat eniten kuljetukset. "Jos ei tarjolla ole nautaa, sen hiilijalanjälki jää pois."
Kosusen mukaan kyse on myös vakuuttavuudesta.
Jos konferenssin aiheena on ilmastonmuutos, ei ole vakuuttavaa tarjota raskaita suupaloja brasilialaisesta naudasta ja lennättää koristeiksi orkideoja.
Sen sijaan tarjolla on esimerkiksi Helsingin yliopistossa kehitettyä nyhtökauraa, suomalaisia juuria korostavaa hanavettä kannuissa ja sammalta koristeeksi.
Lue lisää:
Mikä on veganuary? Kasvisruuan myynti lähtee laukalle juuri tiettynä aikana vuodesta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
