Karppausinnostus jäi kolmeen vuoteen: suomalaiset suosivat kasvirasvoja
2000-luvun alussa rasvaa jopa kammottiin eikä levitteitä käytetty ollenkaan.Terveysvalistus vaikuttaa suomalaisten rasvavalintoihin enemmän kuin uudet tuotteet, ravitsemussuositukset ja ruokatrendit. Niilläkin on kuitenkin ollut vaikutus erilaisten levitteiden käyttöön.
Tuore tutkimus osoittaa, että merkittävä osa suomalaisista on vaihtanut eläinrasvat, kuten voin, kasvirasvalevitteisiin ja kasviöljyihin. Kehityskulkujen lähempi tarkastelu paljastaa, kuinka uusien tuotteiden lisäksi terveysvalistuksen painotukset ja tulkinnat sekä ruokatrendit näkyvät rasvamieltymyksissä.
Trendit voivat tulla esille nopeasti ja kaikki muutokset eivät ole olleet ravitsemussuositusten mukaisia.
"2000-luvun alkuun asti sellaisten suomalaisten määrä lisääntyi, jotka eivät käyttäneet mitään rasvaa leivän päällä", Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen johtaja Piia Jallinoja kertoo tiedotteessa.
Tämä kertoo siitä, että osa kuluttajista on tulkinnut ravitsemussuositukset niin, että mitä vähemmän kaikkia rasvoja sen parempi. Osa jopa kammoaa rasvaa.
Kevyttuotteiden suosio tasaantui lopulta
Samasta ilmiöstä kertoo kevytlevitteiden suosion kasvu vuoteen 2009 asti. Kevytlevitteiden suosion taustalla lienee myös 2000-luvulla kasvanut huoli lihavuuden lisääntymisestä.
Aikaisemmin innostuttiin uusista rasvainnovaatioista kuten voi-kasviöljylevitteistä 1980-luvun alussa. Kolesterolia alentavien kasvistanolituotteiden suosio ei sen sijaan ole koskaan noussut kovin suureksi.
Vuoden 2009 jälkeen vähähiilihydraattisten ruokavalioiden suosio ja tiedotusvälineiden rasvakiistat näkyvät suomalaisten rasvavalinnoissa: kevytlevitteiden suosio laski ja voi-kasviöljylevitteiden ja voin käyttö lisääntyi.
Vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin liitetään usein luonnolliseksi ja terveelliseksi mielletyn voin suosiminen.
"Karppaukseen liittyvää eläinrasvojen käytön lisääntymistä jatkui kuitenkin vain kolme vuotta", Jallinoja summaa.
"Tämän jälkeen kevytlevitteiden ja voi-kasviöljylevitteiden suosio tasaantui vuoden 2012 tasolle."
Tutkimus verkossa: Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta: Jallinoja P, Kahma N, Helakorpi S, Niva M & Jauho M (2015). Dietary fat choices in Finland. Long-term trends and short-term changes, 1978–2014. Research on Finnish Society, 8, 73–77.
Juttuun lisätty (31.3. klo 11.00) linkki alkuperäiseen tutkimukseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


