Sian ja siian jälkeen fonduen aika
Kun liha valmistuu suupala kerrallaan, ei tule ahmittua liian nopeasti.Joulukinkku ja savustettu siika ovat jouluherkkuja, joita syön mielelläni monta päivää, mutta uuden vuoden lähestyessä kaipaa jo muunlaista ruokaa.
Pimeää vuodenaikaa ja vuoden vaihtumista on mukava tervehtiä kuuman padan ympärillä.
Olen perinyt mummiltani vanhan, valurautaisen fonduepadan, jonka kaivan kiitollisena esiin vähintään kerran vuodessa.
Lihafondue on helppo ruoka isäntäväelle, sillä vieraat saavat itse kokata ruokansa.
Tarvitaan vain polttonestettä ja pullo rypsiöljyä.
Rasva kannattaa lämmittää pitämällä pataa ensin levyllä. Öljyn kuumennuttua pata laitetaan telineeseen, ja padan alapuolella loimuava liekki pitää rasvan kuumana.
Naudan sisäfilee toimii fonduelihana parhaiten, mutta myös poroa on testattu. Kuution muotoisia lihapaloja kukin dippaa metallitikulla kuumaan rasvaan. Valmista tulee parissakymmenessä sekunnissa.
Kierros pippuria ja ripaus suolaa. Lisukkeiksi sopivat raikas salaatti ja vaikkapa valkosipuliperunat. Ja tietysti punaviini.
Kun liha valmistuu suupala kerrallaan, ei tule ahmittua liian nopeasti. Ruuanlaittoa ilman kiirettä ja vieraiden kanssa seurustellen – se on emännöintiä minun makuuni.
Turvallisuuden ystävänä pitää kuitenkin muistuttaa kuuman rasvan vaaroista: Pidä padan kansi käden ulottuvilla!
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
