Joulukinkku ruiskuoressa

Joulukinkku ruiskuoressa
Ainekset
- 1 juhlakinkku (noin 6 kg)
Taikina
- 5 dl vettä
- 2 tl suolaa
- 1 pala hiivaa
- noin 12 dl ruisjauhoja
- 2 rkl öljyä
Kuorrutus
- 2 rkl sinappia
- 2 rkl siirappia
- 1 dl korppujauhoja
- kokonaisia neilikoita
Koristeeksi
- omenoita
- tuoreita luumuja
Valmistusohje
Sulata kinkku viileässä. Ison kinkun sulatus vie pari, kolme vuorokautta.
Sekoita suola ja murenna hiiva haaleaan veteen. Alusta jauhot ja öljy joukkoon. Taikina saa olla tiivis. Anna taikinan kohota peitettynä noin puoli tuntia.
Vaivaa taikinaa hetki. Taputtele taikinaa jauhotetuin käsin kinkun pinnalle verkon päälle reilu sentin kerros. Alapuolelle ei tarvitse laittaa taikinaa. Sivele lopuksi pinta märin käsin, jotta taikinaan ei jää saumakohtia.
Nosta kinkku ritilän päälle uunipannulle ja pane vielä uunin pohjalle pelti, jotta mahdollisesti valuva neste ei pala uuniin. Laita paksuimpaan kohtaan mittari sivusta, jotta lämpötilaa on helppo seurata uuninluukun läpi.
Pidä kinkkua aluksi puolisen tuntia 200 asteessa ja laske sitten lämpötilaa. Paista kinkkua miedossa lämmössä, 90–120 asteessa. Perinteisen, murean kinkun sisälämpö on 80 astetta. Alhaisessa lämmössä paistoaikaa kuluu noin 1 1/2 tuntia kiloa kohti.
Jos paistat kinkun leivinuunissa, niin siellä lämpötila laskee pikkuhiljaa. Kinkkua ei kannata laittaa uuniin heti lämmittämisen jälkeen, vaan hyödyntää alkulämpö vaikka torttujen paistoon.
Anna kinkun levätä hetki uunista oton jälkeen. Poista ruiskuori ja nahka kypsästä, hiukan jäähtyneestä kinkusta. Leikkaa halutessasi koristeviillot pintaan. Sivele pinta hunaja-sinappiseoksella ja ripota päälle kerros korppujauhoja. Pistele kokonaisia neilikoita pintaan. Kuorruta 225 asteessa kauniin ruskeaksi.
Tarjoa kinkkua lämpimänä tai kylmänä omenalohkojen ja tuoreiden- tai kuivattujen luumujen kera.
Osaston luetuimmat
- Savonlinnalaispanimo juhlistaa Nato-jäsenyyttä uudella oluella – tölkki säihkyy kultaisena
- Notkuuko pakastimesi puolukoita? Tämä rukiinen puolukkapuuro sopii välipalaksi tai kevyeksi jälkiruuaksi
- Valmista herkullinen pääsiäismenu ‒ 4 ihanaa reseptiä
- Maanviljelijä-tutkija sekä yliopistonlehtori palkittiin Vuoden ruokakasvattajina
- Riitan Herkun kanapizza-erässä listerialöydös, tuotteet vedetään takaisin
- Suomen paras ravintola -kilpailun voittaja ei yllättänyt ‒ kärkikolmikossa yksi ravintola pääkaupungin ulkopuolelta
- Mummon lihapullat