Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Joulukinkku ruiskuoressa

Ennen joulukinkun pinnalle taputeltiin suojaksi ruistaikinakuori. Kuori suojasi kinkkua kuumuudelta, kun se paistettiin puilla lämmitettävässä arinauunissa. Alun kuumuus laski hiljalleen ja liha pysyi mehukkaana taikinakuoressa. Kuoritaikinan voi tehdä myös hiivalla kohotettavasta ruistaikinasta. Pelkästä vedestä ja ruisjauhoista sekoitettu taikina kovettuu kypsennyksen aikana ja on mauttomampi. Taikinakuoressa voi kypsentää myös pikkukinkun tai palan isommasta.
Ruiskuori on hyvä vaihtoehto paistopussille kinkun kypsentämisessä.
Ruiskuori on hyvä vaihtoehto paistopussille kinkun kypsentämisessä. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Joulukinkku ruiskuoressa

Ainekset

  • 1 juhlakinkku (noin 6 kg)

Taikina

  • 5 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 pala hiivaa
  • noin 12 dl ruisjauhoja
  • 2 rkl öljyä

Kuorrutus

  • 2 rkl sinappia
  • 2 rkl siirappia
  • 1 dl korppujauhoja
  • kokonaisia neilikoita

Koristeeksi

  • omenoita
  • tuoreita luumuja

Valmistusohje

Sulata kinkku viileässä. Ison kinkun sulatus vie pari, kolme vuorokautta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sekoita suola ja murenna hiiva haaleaan veteen. Alusta jauhot ja öljy joukkoon. Taikina saa olla tiivis. Anna taikinan kohota peitettynä noin puoli tuntia.

Vaivaa taikinaa hetki. Taputtele taikinaa jauhotetuin käsin kinkun pinnalle verkon päälle reilu sentin kerros. Alapuolelle ei tarvitse laittaa taikinaa. Sivele lopuksi pinta märin käsin, jotta taikinaan ei jää saumakohtia.

Nosta kinkku ritilän päälle uunipannulle ja pane vielä uunin pohjalle pelti, jotta mahdollisesti valuva neste ei pala uuniin. Laita paksuimpaan kohtaan mittari sivusta, jotta lämpötilaa on helppo seurata uuninluukun läpi.

Pidä kinkkua aluksi puolisen tuntia 200 asteessa ja laske sitten lämpötilaa. Paista kinkkua miedossa lämmössä, 90–120 asteessa. Perinteisen, murean kinkun sisälämpö on 80 astetta. Alhaisessa lämmössä paistoaikaa kuluu noin 1 1/2 tuntia kiloa kohti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jos paistat kinkun leivinuunissa, niin siellä lämpötila laskee pikkuhiljaa. Kinkkua ei kannata laittaa uuniin heti lämmittämisen jälkeen, vaan hyödyntää alkulämpö vaikka torttujen paistoon.

Anna kinkun levätä hetki uunista oton jälkeen. Poista ruiskuori ja nahka kypsästä, hiukan jäähtyneestä kinkusta. Leikkaa halutessasi koristeviillot pintaan. Sivele pinta hunaja-sinappiseoksella ja ripota päälle kerros korppujauhoja. Pistele kokonaisia neilikoita pintaan. Kuorruta 225 asteessa kauniin ruskeaksi.

Tarjoa kinkkua lämpimänä tai kylmänä omenalohkojen ja tuoreiden- tai kuivattujen luumujen kera.