Ville Niinistö: Voin vegaanina paremmin kuin pitkään aikaan
Tammikuun vegaanihaaste loppui. Siihen osallistui myös Vihreiden puheenjohtaja.Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö osallistui Oikeutta eläimille- ja Vegaaniliitto-järjestöjen vegaanihaasteeseen, jossa siirryttiin kuukaudeksi vain kasviperäisiä raaka-aineita sisältävään ruokavalioon. Tempaukseen osallistuivat myös laulaja Irina, toimittaja Maria Petterson ja muusikko Jarkko Martikainen.
Niinistö koki haasteen helpoksi ja mukavaksi.
"Suomessa on saatavilla monipuolisesti vegaaniruokaa, eikä sen kysely tuntunut niin kiusalliselta. Ravintoloissa autetaan ystävällisesti", Niinistö kuvailee facebook-sivuillaan.
"Vegaaniruoka on juuri niin monipuolista kuin mielikuvitus vain sallii. Hyvä ruoka on nautinto ja tässä kuussa olen syönyt hienoja sienirisottoja, pähkinäkasviswokkeja, vihiksen, kaurapuuroa, soijatacoja ja ties mitä."
Aminohappojen ja proteiinin tarpeesta Niinistö huolehti pähkinöillä.
"Suurin vaikutus on ollut hyvinvointiin. Oloni on ollut parempi kuin pitkään aikaan", Niinistö kuvailee.
"Kuten monilla aikuisilla, minullakin on viime vuosina ollut vatsaoireita. Tämä ruokavalio poisti yllätyksekseni ne kaikki - eläinrasvan syöminen ei näköjään ole vatsalleni niin hyväksi. Vegaanihaasteella ja tällä kokemuksella on pysyvä vaikutus ruokavaliooni, näin uskon."
Niinistö aikoo jatkossa syödä kalaa ja jonkin verran muitakin eläinkunnan tuotteita. Teollisen lihantuotannon hän kyseenalaistaa.
"Kalastus ja metsästys ovat olleet osa ihmisen tarinaa - perintöämme, luontosuhdettammekin, jossa eläintä on arvostettu - mutta nykyinen teollinen lihantuotanto ja sen suuri mittaluokka on jotain aivan uutta ihmisen historiassa. Sen kuormitus ilmastopäästöille, eläinten oikeuksille ja ympäristön tilalle on raskas. Sitä kannattaakin kyseenalaistaa."
Hän peräänkuuluttaa eettisyyden ottamista huomioon ruokavalinnoissa, ja erityisesti luomutuotteiden ja kestävän kalastuksen ja metsästyksen merkitystä.
"Perinteinen kohtuullisuus Suomessa on aiemmilla sukupolvilla painottanut enemmän kasvisruokaa kuin nykyään ymmärrämmekään", Niinistö painottaa.
"Hyvää ja kestävää ruokaa kannattaa arvostaa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


