Tiesitkö, että pohjoismaalaisten leipätottumukset eroavat rajusti toisistaan?
Meillä Suomessa leipää syödään eniten aamiaisella ja iltapalalla.Pohjoismaalaisten leipätottumukset eroavat rajusti toisistaan.
Ruotsalaiset eivät nimittäin syö leipää lounaalla lähes lainkaan. Heistä näin tekee vain kymmenen prosenttia. Norjalaisista taas leipää syö lounaalla yli puolet, tarkemmin sanottuna 60 prosenttia. Me suomalaiset jäämme leipätottumustemme perusteella ruotsalaisten ja norjalaisten väliin. Meistä nimittäin reilu kolmannes (35 prosenttia) syö leipää lounaalla.
”Meillä leipää syödään eniten aamiaisella ja iltapalalla. Myös välipalana leipä on meillä suositumpi vaihtoehto muihin Pohjoismaihin verrattuna”, Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen toteaa tiedotteessa.
Tiedot pohjoismaalaisten leipätottumuksista ovat peräisin Leipätiedotuksen teettämään leipätuotteiden käyttötutkimuksesta sekä Norjan ja Ruotsin vastaavista kuluttajatutkimuksista.
Suomessa arvostetaan täysjyväleipää muita Pohjoismaita enemmän. Vain 42 prosenttia ruotsalaisista pyrkii valitsemaan täysjyvää, kun suomalaisista näin tekee lähes 80 prosenttia. Suomalaiset myös ymmärtävät täysjyväviljan terveysvaikutukset muita pohjoismaalaisia selvästi paremmin. Useiden tutkimusten mukaan täysjyväviljavalmisteiden suosimisella on suuri merkitys hyvinvointia edistävän ruokavalion koostamisessa.
Lähteet:
Foodwest & Leipätiedotus: Leipätuotteiden käyttötutkimus 2018
YouGov & Brod og Korn: Brodvaner 2018
United Minds & Brödinstitutet: Undersökning 2017
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

