Pitkä matka Pielavedeltä paahtimoyrittäjäksi Sambiaan – Teija Lublinkhof tietää, minkälaista on hyvä kahvi
Matka Pielavedeltä Sambian Lusakaan kahvila -ja paahtimoyrittäjäksi on ollut pitkä ja monivaiheinen.
Kahvin laatua tarkkaillaan viikottain maistelemalla. Teija Lublinkhofin mukaan hyvä kahvi on täyteläistä ja hapokasta. Kuva: Heikki SyrjäniemiKaasuliekki tohottaa raakapapuihin ruskeaa väriä Sambian pääkaupunki Lusakan teollisuusalueella. Paikan nimi on Peaberry Coffee Roasters ja täällä paahdetaan Palmoral Farmilla kasvatettua kahvia. Ilmassa leijuvat tuoreen kahvin aromit.
Toisessa päässä paahtimohallia on trendikäs kahvila. Seinät ovat raakalautaa, lattia betonia ja katosta roikkuvat koristeelliset lamput. On ihme, miten tänne asiakkaat löytävät, sillä paikkaa ei ole liioin mainostettu. Silti ovi käy tasaiseen tahtiin.
Päivän aikana kahvilassa käy paikallisia työntekijöitä, amerikkalainen perhe, liettualaisia ja eteläafrikkalaisia asiakkaita. Tänne tullaan hakemaan elämyksiä, tuoretta, alueella tuotettua kahvia ja syömään lounasta.
”Monet asiakkaistamme ovat tulleet tänne sosiaalisen median suosittelujen kautta”, kertoo Pielavedeltä kotoisin oleva Teija Lublinkhof.
Vuonna 2007 Teija Lublinkhof avasi oman kahvipaahtimon ja kymmenen vuotta myöhemmin ensimmäisen kahvilan.
Matka Pielavedeltä Sambian Lusakaan kahvila- ja paahtimoyrittäjäksi on ollut pitkä ja monivaiheinen.
Alun perin Teija Lublinkhof tuli Sambiaan vuoden 1999 lopulla sairaanhoito-opintojen vuoksi vaihto-opiskelijaksi. Mielenkiinto kahvia kohtaan heräsi hänen ex-miehensä maatilalla, missä kahvia kasvatettiin. Hoitoala sai väistyä kahvin tieltä.
Vuonna 2007 Teija Lublinkhof avasi oman kahvipaahtimon ja kymmenen vuotta myöhemmin ensimmäisen kahvilan. Tällä hetkellä Lublinkhof pyörittää Lusakassa paahtimon lisäksi neljää kahvilaa.
Peaberry Coffee Roasters markkinoi Sambian hotelleihin ja kauppoihin omalla brändillä tuotettua Marika´s kahvia. Paahtimo ja kahvilat työllistävät yhteensä 20 työntekijää.
Kahvilaadun seuranta on yksi paahtimoyrittäjän tärkeimmistä tehtävistä. Teija Lublinkhof tietää, että on iskettävä asiakkaiden makuhermoon, mutta pehmeästi. Siksi Peaberryn paahtimolla paahdettujen kahvien maistelu kuuluu jokaviikkoiseen ohjelmaan.
Teija on toiminut viime vuodet kansainvälisten kahvikilpailujen tuomarina ja kouluttanut tuomareita.
Lublinkhof on toiminut viime vuodet kansainvälisten kahvikilpailujen tuomarina ja kouluttanut tuomareita. Kansainvälisiin kahvikisoihin osallistuu vuosittain noin 50:stä eri maasta.
Lisäksi suomalais-sambialainen kahviasiantuntija on toiminut Afrikan kahvijärjestön (AFCA:n) johtokunnassa ja Sambian oman kahvijärjestön puheenjohtajana.
Mutta millainen on kokeneen kahvinmaistajan makuhermoja hyväilevä kahvi parhaimmillaan?
”Hyvässä kahvissa on hapokkuutta ja täyteläisyyttä. Kahvi on kotoisin Etiopiasta ja sieltä tulee edelleen upeimpia kahveja, mutta totta kai Sambian kahvi on sitten heti sen jälkeen”, Teija Lublinkhof sanoo.
Ihmisten makutottumukset myös vaihtelevat. Sambiassa asiakkaat käyttävät kahvissa paljon makeutusta. Teija on huomannut, kuinka lisääntyneen ulkomaanmatkailun seurauksena suomalaiset ovat alkaneet suosia enemmän tummempia kahvilaatuja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






