Runebergin kakku
Runeberginpäivän tyypillisin herkku on runebergintortut. Niiden alkuperän kerrotaan olleen runoilijan kotikeittiössä Fredrika-vaimon keksittyä hyödyntää leivän-, pullan- ja kakunmurut leivonnassa. Sanotaan, että alussa rouva koristeli leivokset omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Toinen tarina väittää torttujen olleen jo 1840-luvulla porvoolaisen kondiittori Lars Asteniuksen luomus, jonka mieluisan reseptin Fredrika sitten ikuisti omaan reseptikirjaansa 1850-luvulla nimellä Runebergin tortut.Makealle perso kansallisrunoilija halusi kuulemma nauttia näitä lempileivoksiaan aamuisin punssin tai snapsin kanssa. Kenties tuosta tavasta juontaa juurensa torttujen kostuttaminen punssilla, konjakilla, rommilla tai manteliliköörillä.Runebergin kakku
10—12 palaa
Ainekset
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 dl keksi- tai piparimuruja
- 1 dl perunajauhoja
- 1 dl korppujauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kardemummaa
- 1½ dl kermaa
Kostutus
- 1¼ dl vettä
- 3 rkl mantelilikööriä (esimerkiksi Disaronno)
Koristelu
- 1½ dl tomusokeria
- noin 1 rkl sitruunamehua
- noin 2 dl vadelmahilloa
Valmistusohje
Voitele ja korppujauhota joko rengaskakkuvuoka tai pitkänomainen vuoka (vetoisuus noin 1½ l).
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita kerma mukaan viimeisenä.
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Kostuta kumottu kakku heti veden ja manteliliköörin seoksella. Anna vetäytyä vuoassaan peitettynä vaikka yön ajan.
Paina kumottuun kakkuun omenaporalla reiät reilun viipaleen välein, mutta älä paina pohjaan asti. Täytä syntyneet kolot vadelmahillolla.
Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrutusseos. Lusikoi se pieneen muovipussiin, leikkaa yhteen kulmaan pieni reikä ja pursota koristekuvioita kakun pinnalle. Viimeistele ”hilloreiät” vielä vadelmahillolla.
Vinkki! Alkosta saa mantelilikööriä myös puolen desin ”maustepulloina”.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


