
Tiedätkö, montako viipaletta ruisleipää tulisi syödä päivässä? Vain harva pääsee täysjyvätavoitteeseen
Uusissa ravitsemussuosituksissa suositellaan lisäämään täysjyvän saantia. Suomalaiset jäävät kuitenkin kauas tavoitteesta.
Ruisleipä maistuu suomalaisille, mutta silti suurin osa ei pääse täysjyvätavoitteeseen. Kuva: Janiko KemppiMarraskuun 19. päivä vietetään kansainvälistä täysjyväpäivää. Päivän pitäisi olla suomalaisille hyvin tuttu, olemmehan innokkaita ruisleivän, kauran ja muiden viljojen kuluttajia. Pelkästään ruisleipää suomalainen syö keskimäärin 14 kiloa vuodessa. Tästä huolimatta harva pääsee suositukseen.
Viime syksynä julkaistuissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa suositellaan syötävän 90 grammaa täysjyvää päivittäin. THL:n mukaan Suomessa miehet syövät täysjyvää keskimäärin 56 grammaa ja naiset 42 grammaa päivässä. Miehistä vain 11 prosenttia yltää 90 gramman tavoitteeseen ja naisista vain kaksi prosenttia.
”Suomalaiset saavat suurimman osan täysjyväviljastaan leivästä. Tarvitaan erilaisia keinoja kannustaa suomalaisia täysjyvän pariin. Täysjyväkyselymme mukaan suomalaiset tietävät, että täysjyvässä on paljon kuitua, vitamiineja ja hivenaineita, mutta vain joka kolmas vastaajista osasi kertoa, että täysjyvästä saa myös runsaasti proteiinia”, Vaasan Oy:n vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo toteaa.
”Myös täysjyvän ympäristöhyödyt jäävät usein piiloon, sillä vain puolet suomalaisista osasi kertoa täysjyväleivän olevan hyvä valinta myös ympäristön kannalta”, Teppo avaa kyselytuloksia.
Miten päivän täysjyvätavoitteeseen sitten pääsisi? Esimerkiksi yhdessä viipaleessa sataprosenttista täysjyväkauraleipää on noin 18 grammaa täysjyvää, eli päivän saantisuositus täyttyisi viidellä viipaleella.
Ruisleipäviipaleita, joissa on vehnää joukossa, tarvitaan päivässä taas noin kuusi kappaletta. Jos ruisleipä on taas sataprosenttista täysjyvää, tulee tavoite täyteen noin neljällä viipaleella.
Leipätiedotus on julkaissut verkkosivuillaan kätevän testin, jolla voi selvittää helposti, kuinka paljon täysjyvää saa itse päivässä. Testin pääset tekemään täältä.
Leipomoiden tavoitteena on lisätä suomalaisten täysjyvänkulutusta. Vaasan on asettanut tavoitteeksi, että täysjyväleivän osuus kaikesta sen myymästä leivästä olisi 60 prosenttia vuonna 2030. Täysjyväleiväksi luokitellaan leipä, jonka viljaraaka-aineista on yli puolet täysjyvää.
Fazer taas on sitoutunut kasvattamaan täysjyvätuotteidensa osuuden 65 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä Fazerin leipävalikoimasta Suomessa 57 prosenttia koostuu täysjyväleivistä.
"Haluamme kasvattaa kotimaista leiväntuotantoa, ja otimme Lahden leipomossa huhtikuussa käyttöön uuden ruisleipälinjaston, jonka investoinnin kokonaisarvo on noin 11 miljoonaa euroa. Linjastolla valmistetaan täysjyväleipää, mikä tukee tavoitettamme lisätä täysjyväleipien osuutta valikoimassamme", Fazer Leipomoiden toimitusjohtaja Marko Bergholm kertoo.
Ruisleipäpäivän kunniaksi Fazerin Lahden leipomolla leivottiin maailman suurin Puikula. Kyseinen leipä oli 80 kertaa suurempi kuin normaali Puikula. Leipä painoi vähän yli seitsemän kiloa ja se oli 87 senttimetriä pitkä ja 51 senttimetriä leveä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








