Meira luopuu aromivahventeesta
Suomen suurin maustetalo Meira luopuu natriumglutamaatista. Muutos näkyy marraskuun alusta lähtien yrityksen koko maustevalikoimassa.Päätös johti pitkään kehitystyöhön Meiran omassa laboratoriossa Helsingissä. Lisäainetta on käytetty lähinnä mausteseoksissa.
”Halusimme pitää maun ennallaan, mikä tarkoitti vuosien testaamista oikean yhdistelmän löytämiseksi”, tuotekehityspäällikkö Laura Koivisto kertoo.
Teollisen aromivahventeen tilalle löydettiin samankaltaisia makuyhdistelmiä luonnon raaka-aineista.
Kuluttaja tunnistaa natriumglutamaatin koodista E 621. Se korostaa lihamaisia makuja ja tuo täyteläisyyttä proteiinipitoisiin ruokiin.
Kuluttajapalaute ja julkinen keskustelu johtivat Koiviston mukaan tuotekehitykseen. Joidenkin tutkimusten mukaan natriumglutamaatti saattaa vahvistaa allergikkojen, astmaatikkojen ja päänsärkypotilaiden oireita.
Lisäaineen käyttö on elintarviketeollisuudessa niin yleistä, että oireet voivat Koiviston mukaan johtua lisääntyneestä altistumisesta.
Kuluttajien epäilyt ovat saaneet entistä useamman elintarvikeyrityksen karsimaan lisäaineen käyttöä.
Aromivahvennetta sisältäneet mausteseokset kuuluvat suomalaisten suosikkimausteisiin. Kymmenen suosituimman mausteen listalla ovat jauhelihamauste, aromisuola ja sitruunapippuri.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

