Suomalaisille maistui ennätysmäärä hunajaa
Kiinnostus lähiruokaa kohtaan näkyy hunajan kulutuksessa. Jokainen suomalainen söi viime satokaudella ennätykselliset 593 grammaa hunajaa. Määrästä noin puolet oli kotimaista.
Viime satokaudella suomalaiset mehiläiset tuottivat hunajaa 1,6 miljoonaa kiloa. Kuva: Jaana KankaanpääSuomalaiset käyttävät hunajaa enemmän kuin koskaan, kerrotaan Suomen Mehiläishoitajain liitosta (SML). Viime satokaudella elokuun 2013 alusta heinäkuun 2014 loppuun hunajaa kului 593 grammaa henkeä kohti. Määrästä noin puolet oli kotimaista. Hunajaa tuotettiin 1,6 miljoonaa kiloa.
SML:n toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen uskoo, että kulutus kasvaa edelleen. Hunaja maistuu, sillä ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia mehiläisistä, mehiläispölytyksen merkityksestä ruuantuotannossa ja lähiruuasta.
Vartiaisen mukaan erityisesti kotimainen hunaja kiinnostaa kuluttajia. Mikäli kotimaan hunajasato jää pieneksi, moni kuluttaja vähentää ylipäätään hunajan käyttöä, Vartianen arvelee.
"Kuluvan satokauden hunajasato näyttäisi tavallista paremmalta, joten käytettävästä hunajasta noin 60 prosenttia on suomalaista."
Tuontihunaja ei Vartiaisen mielestä uhkaa kotimaisen asemaa, päinvastoin. ”Tuonti on tervetullutta ja tärkeää. Erilaiset hunajat lisäävät kokonaiskulutusta."
Hunajan kulutus on kuluneen kymmenen vuoden aikana hunajaa on keskimäärin käytetty 550–580 grammaa henkeä kohti vuodessa. Moniin maihin verrattuna luvut ovat kovin vaatimattomia.
Keski-Euroopassa hunajan käytöllä on vankat ja pitkät perinteet. Esimerkiksi Saksassa kulutus on yli kilon henkeä kohti, Vartiainen kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
