Täytetyt munakoisot vievät ajatukset Välimerelle
Lajikkeiden jalostuksen myötä nykymunakoisoja ei enää tarvitse itkettää suolalla kitkeryyden poistamiseksi. Viipaleiden pikainen suolakäsittely kuitenkin kannattaa, mikäli toivot maun lisäksi rapeaa paistopintaa.
Tomaatilla, sipulilla ja fetajuustolla täytetyt munakoisot ovat ruokaisa kasvisateria sellaisenaan mutta maistuvat myös lisukkeena. Kuva: Helena Saine-LaitinenMunakoisolajikkeita on runsaasti, mutta tavallisesti löydät kaupan hyllyltä pitkulaisia, kiiltäväkuorisia ja tumman violetteja yksilöitä. Niiden kanssa kotikokin polku vie Välimeren maihin, ja pöytään nostetaan kreikkalaista moussakaa, italialaista melanzanea tai ranskalaista ratatouillea.
Hauskimman kuuloinen ruokalaji lienee turkkilaisten munakoisoversio, Pyörtynyt imami. Tarinasta on eri versiota: pyörtyikö pappishenkilö onnesta syödessään uunissa haudutettuja täytettyjä munakoisoja vai tekikö runsas oliiviöljyn määrä tepposet.
Täytetyt munakoisot
2–4 annosta
- Ainekset
- 2 (noin 600 g) munakoisoa
- 2–3 rkl oliiviöljyä
- noin ½ tl suolaa
- Täyte
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 5 (500 g) tomaattia
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl ketsuppia
- 1 tl hunajaa
- 3 rkl oreganoa silputtuna TAI 1 tl kuivattua
- 1 tl suolaa
- 1 tl mustapippuria
- 150 g feta- tai salaattijuustoa
- Päälle
- tuoretta oreganoa
Valmistusohje
Huuhtele munakoisot ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Kaavi sisus pois ja ota talteen. Varo puhkaisemasta kuorta. Jätä munakoisoihin noin puolen sentin reunat.
Sivele munakoisokuoret kauttaaltaan oliiviöljyllä. Ripottele suolaa munakoisopuoliskojen sisäpintaan. Nosta munakoisot uunivuokaan ja kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Tee täyte. Pilko munakoison sisus. Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele ja kuutioi tomaatit.
Kuullota sipulit öljyssä korkealaitaisessa paistokasarissa.
Lisää munakoison pilkottu sisus, tomaatit, ketsuppi, hunaja ja mausteet. Hauduta viitisen minuuttia.
Murustele juusto joukkoon. Säästä osa viimeistelyyn.
Jaa täyte tasaisesti munakoisoihin.
Kypsennä 15 minuuttia.
Ripottele kypsille munakoisoille loput juustosta ja yrttisilppua.
Tarjoa sellaisenaan tai riisin ja rapeakuorisen maalaisleivän kera. Täytetyt munakoisot maistuvat myös pihvien lisukkeena.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

