Vuohenjuustoinen paahtojuuresvuoka
Punajuuri sopii myös laatikkoruokaan, jossa kaikki joulun juurekset yhdistyvät yhdeksi iloiseksi kimaraksi. Jos valmistat vain yhden laatikkoruuan, kokeile herkullista vuohenjuustolla ja yrteillä juhlistettua vaihtoehtoa. Se maistuu myös kasvissyöjälle kinkun sijaan.
Vuohenjuustoinen juuresvuoka on pikkuisen työläämpi tehdä, mutta maku ehdottomasti vaivan arvoinen. Kuva: Kari SalonenVuohenjuustoinen paahtojuuresvuoka
8–10 annosta
Ainekset
- 1¼ kg juureksia (punajuuria, porkkanoita, lanttua, palsternakkaa)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 rkl tuoretta timjamia silputtuna
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
”Munamaito”
- 1 pkt (200 g) pehmeitä vuohenjuustokiekkoja (President)
- 2 dl kermaa
- 2 kananmunaa
- ¾ tl suolaa
- ½ tl jauhettua muskottipähkinää
Valmistusohje
Kuori juurekset, paloittele niitä tarvittaessa pienemmiksi ja leikkaa kaikki vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pidä punajuuret erillään värjääntymisen estämiseksi. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi ja valkosipulinkynnet viipaleiksi. Kumoa kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille, punajuuret erikseen yhteen nurkkaukseen.
Pirskota kasviksille öljy, timjami, hunaja ja suola. Möyhi ainekset sekaisin ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan pehmeitä.
Notkista huoneenlämpöinen vuohenjuusto kermalla. Sekoita joukkoon munat ja mausteet.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus 2 litraa) rytistetyllä leivinpaperilla.
Lado vuokaan kerroksittain paahdettuja kasviksia. Levitä kerrosten väliin vuohenjuustoseosta kuin rakentaisit lasagnea. Saat neljä kasviskerrosta ja päällimmäiseksi kerrokseksi loput vuohenjuustoseoksesta.
Kypsennä paistosta 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Peitä pinta leivinpaperilla kypsentämisen loppuvaiheessa, mikäli se uhkaa tummua liikaa.
Anna juuresvuoan jäähtyä, ja nosta se sitten leivinpaperin avulla vuoasta. Kumoa kasvispaistos tarjoiluvadille tai leikkaa se valmiiksi viipaleiksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
