Onnistuneen teen salaisuus: Näillä vinkeillä haudutat täydellisen kupillisen
Ota talteen ohjeet teen keittämiseen oikeaoppisesti.
Käytitpä teelehtiä tai pussiteetä, oikea haudutusaika avaa juoman aromit oikeuksiinsa. Kuva: Sanne KatainenTeenkeiton luulisi olevan yksinkertaista hommaa, mutta asiaan perehtyneet teenystävät tietävät kikat ja konstit, joilla teehetkestä saadaan nautinnollisinta.
Ratkaiseva rooli on veden lämpötilalla, haudutusajalla ja annostelussa.
Lue alta ohjeet teen valmistamiseen oikeaoppisesti.
Käytä aina puhdasta, kylmää ja raikasta vettä
Varmista myös, että teepannu ja -kupit ovat puhtaat. Pinttyneen teekupin puhdistat näppärästi kuumalla vedellä ja ruokasoodalla. Teepannu kannattaa lämmittää etukäteen pienellä määrällä kuumaa vettä.
Litralle sopiva määrä teelehtiä on noin 10 grammaa eli viisi teelusikallista
Kupilliseen riittää yksi lusikallinen tai yksi teepussi. Irtoteen voi myös annostella erilaisiin yhden kupin teepalloihin. Varmista, että pallossa on riittävästi tilaa, jotta teelehdet mahtuvat turpoamaan kunnolla. Annostelua voi säätää oman maun mukaan.
Kiinnitä huomiota haudutukseen
Käytitpä teelehtiä tai pussiteetä, oikea haudutusaika avaa juoman aromit oikeuksiinsa. Tee sisältää makuaineiden lisäksi parkkihappoja, jotka liukenevat kuumaan veteen. Liian pitkä haudutus maistuu kitkeryytenä.
Teen haudutuslämpötilat ja -ajat vaihtelevat riippuen käytettävästä teelaadusta ja teelehtien karkeusasteesta yhdestä kymmeneen minuuttiin. Tarkista ohjeet pakkauksesta.
Ole tarkkana veden lämpötilan kanssa
Mustaa teetä haudutettaessa vesi saa olla lähes kiehuvan kuumaa, noin 95 astetta. Vihreään ja valkoiseen teehen tulevan veden annetaan jäähtyä 75–90-asteiseksi.
Teen aromit tulevat parhaiten esiin sitä siemaillessa, kun teekuppia pystyy pitelemään kädessä ilman että kuppi polttaa käsiä.
Mausta halutessasi
Valmiiseen teehen voi oman maun mukaan lisätä maitoa tai sitruunaa. Halutessaan teetä voi makeuttaa sokereilla tai hunajalla.
Tavallisimmat teelaadut voi hauduttaa muutaman kerran saman päivän aikana.
Säilytä tee oikein
Jotta teen aromit päätyvät kuppiin eivätkä taivaan tuuliin, säilytä teetä viileässä ja pimeässä paikassa, ilmatiiviissä rasiassa, erillään voimakkaista hajuista. Oikein säilytettynä tee säilyy jopa kolme vuotta.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



