
Keittolounas kulkee mukana talven metsätöihin ruokatermoksessa ‒ katso reseptit kahteen soppaan
Ruokaisa keitto lämmittää talvimetsässä. Täyttävän peuramakkarakeiton voi maustaa miedoksi tai aavistuksen kuumottavaksi. Linssikeittoon lisätään myös riistajauhelihaa.
Jos haluat linssikeitosta kasvisversion, jätä jauheliha pois tai korvaa se kasviproteiinilla. Kuva: Mari IkonenLämmittävä linssikeitto
(5–6 annosta)
- Ainekset:
- 4 dl vihreitä linssejä
- 2 litraa vettä
- 3 liha- tai kasvisliemikuutiota
- 1 suuri sipuli
- 250 g riistajauhelihaa (hirveä tai peuraa)
- 2 rkl ruokaöljyä
- 0,5 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 1–2 rkl punaista currytahnaa
- 500 g kasvissuikaleita (2 pakastepussillista)
- 1 dl ryöpättyä nokkossilppua
- (suolaa)
Valmistusohje
Huuhdo linssit siivilässä kylmällä vedellä.
Laita huuhdotut linssit kattilaan ja päälle kaksi litraa vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutiot. Anna linssien kypsyä kannen alla noin 20 minuuttia.
Kuori ja silppua sipuli. Kypsennä sipulisilppu ja riistajauheliha paistinpannulla öljytilkassa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää keittoon sipuli-jauhelihaseos, 1 rkl punaista currytahnaa, kasvissuikaleet ja nokkonen. Anna kiehua vielä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai currytahnaa. Keiton ei ole tarkoitus olla tulista, mutta chili antaa pienen, mukavasti lämmittävän jälkipotkun.
Punainen peuramakkarasoppa
(5–6 annosta)
- Ainekset:
- 1 iso sipuli
- 1 valkosipulinkynsi
- tilkka rypsiöljyä
- 2 tölkkiä tomaattimurskaa
- 1 l vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 200 g peuramakkaraa
- 200 g rakettispagettia
- 200 g pakasteherneitä
- 200 g pakastemaissia
- 1–2 tl ndujatahnaa
- 1 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl sokeria
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- (1 tl suolaa)
Valmistusohje:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä öljyssä keittokattilan pohjalla.
Lisää kattilaan tomaattimurska, vesi ja lihaliemikuutio. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 10–15 minuuttia.
Paloittele peuramakkara. Lisää keittoon makkarapalat, pätkäspagetti, pakasteherneet ja -maissit, teelusikallinen ndujatahnaa, basilikaa, sokeria ja pippuria. Anna kiehua hiljaa viitisen minuuttia ja maista. Lisää halutessasi vielä hieman ndujatahnaa sekä suolaa, jos on tarvis.
Vinkki! Ndujatahna on chilillä maustettua tuhtia salamilevitettä. Kallis mutta riittoisa tölkki säilyy avattuna useita kuukausia jääkaapissa. Ohjeessa tahnan voi korvata 0,5–1 tl:lla chilijauhetta sekä toisella liemikuutiolla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

