Keväiset villiyrtit lautaselle ‒ vuohenputkikeitto maistuu tuoreen leivän ja litulaukkalevitteen kera
Kevään vihertyessä rikkaruohot kasvavat kilpaa puutarhan istutusten kanssa. Kokkaa kotipihan rikkaruohoista helppoa keittoa ja levitettä.
Vuohenputki on satoisa villivihannes, mutta sen poimijan täytyy olla tarkkana, koska putkikasveissa on myös myrkyllisiä lajeja. Kuva: Vesa-Matti VääräVuohenputkikeitto
(4 annosta)
Ainekset
- noin 1 l nuoria vuohenputken lehtiä
- 400 g jauhoisia perunoita
- suuren purjon vaalea osa
- 1 kasvisliemikuutio
- 2 dl ruokakermaa tai vastaavaa kasvituotetta
- suolaa maun mukaan
Valmistusohje
Huuhtele vuohenputken lehdet ja nypi niistä halutessasi pois vahvimmat lehtiruodit.
Kuori ja paloittele perunat. Huuhtele purjo ja suikaloi sen vaalea alaosa.
Kiehauta kattilassa noin litra vettä. Lisää peruna- ja purjopalat ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljaa kannen alla, kunnes perunat ovat pehmentyneet.
Lisää keiton sekaan vuohenputken lehdet. Anna kiehua muutaman minuutin ajan.
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi massaksi. Anna hautua vielä muutaman minuutin ajan. Lisää ruokakerma, sekoita ja maista. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä ja kiehauta vielä. Mausta lopuksi suolalla.
Tarjoa keiton kanssa tuoretta leipää ja litulaukkalevitettä.
Litulaukkalevite
(5–6 annosta)
- kourallinen tuoreita litulaukan lehtiä
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Huuhtele litulaukan lehdet. Revi niitä pienemmiksi paloiksi ja rutista kasaan tai hienonna morttelissa, jotta maku irtoaa. Sekoita tuorejuuston joukkoon, lisää hieman suolaa ja tarjoa vaalean leivän kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
