Ruuantuotantoon kaivataan lisää pääomaa
Kannattavuuden parantaminen edellyttäisi lisää pääomaa ruokayrityksiin. Iittiläisen Benjamin lihatorin uudessa sikalassa asiakkaista tulee omistajia.Johtava asiantuntija Jyri Arponen Sitran Maamerkit-ohjelmasta kaipaisi remonttia ruuan arvoketjuun Suomessa.
”Perusasiat ovat hakusessa, muun muassa liiketoiminta unohtuu usein ruuasta puhuttaessa. Jotta toiminta saataisiin kannattavaksi, tuotantoon tarvitaan lisää pääomaa ja valopäitä”, hän arvioi ruokaketjun päättäjien visiopäivässä keskiviikkona.
”Suomessa helposti puhutaan paljon ja asetetaan erilaisia tavoitteita ruokaketjulle, mutta nyt olisi vihdoin tehdä päätöksiä ja toteuttaa puheet.”
Iittiläinen Benjamin lihatori on päässyt sanoista tekoihin. Menestyvä suoramyyntiyritys laajentaa toimintaansa ensi vuonna osakeyhtiöksi.
HyväSikala-yhtiön uudessa purupohjaisessa sikalassa omistajina ovat tuottajien lisäksi myös kuluttajia.
”Omistajina asiakkaamme pääsevät suoraan vaikuttamaan sekä lihan laatuun että sikojen oloihin”, yrittäjä Ismo Eerola kertoi.
Hän uskoo, että lähi- ja paikalliselle ruualla on kysyntää Suomessa jatkossakin.
”Sen sijaan tulevaisuuden ongelmana voi olla, ettei Suomessa ole enää sianlihan tuottajia.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


