Tälle esihistorialliselle pöperölle järjestetään juhlat Sievissä vuosi toisensa jälkeen
Kuivahkot jauhopaakut toivat sieviläiset yhteen lauantaina jo 34. kertaa.Perinneruoka mutin kunniaksi järjestetään Sievissä vuosittain Muttimarkkinat. Mutti eli pepu tunnetaan hyvin Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Tänä vuonna mutin tekoon tarvittavia ohrajauhoja oli varattu 750 kiloa, kertoo muttimestari Antti Toivola.
Alun perin veteraanit valmistivat mutin markkinoille, mutta rivien harventuessa Sievin Lions Club otti työn harteilleen. Ruuan myynnistä saatu tuotto menee hyväntekeväisyyteen, Toivola kertoo.
Mutin juurien arvellaan juontavan kivi- ja pronssikaudelta. Resepti on yksinkertainen: vettä, ohrajauhoja ja suolaa. Myöhemmin on tullut voita myös.
Toivola paljastaa herkullisen mutin salaisuuden: "Kun sitä keitetään, siihen pannaan voita, kun sitä paistetaan, siihen pannaan voita ja kun sitä syödään, siihen pannaan voita."
Hänen mukaansa sieviläinen mutti on erilaista kuin muut mutit. "Täällä on yrittäjiä paljon. Epävirallisesti on tutkittu, että mutilla on tässä oma roolinsa, se luo yrittäjyyttä", Toivola kertoo pilke silmäkulmassa.
Hänen mukaansa sieviläinen mutti lisää myös hedelmällisyyttä. "Tätä nyt ei ole ihan tieteellisesti tutkittu, mutta tällainen käsitys on syntynyt."
Mutille on niin monta ohjetta kuin on keittäjääkin. Tässä yksi niistä
Mutti
Yhteen osaan suolattua kiehuvaa vettä lisätään noin kaksi osaa ohrajauhoa. Jauhoihin pistellään kauhanvarrella reikiä, jotta höyry ja vesi pääsevät läpi.
Annetaan kiehua noin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen seos hierretään kauhan varrella murumaiseksi. Haudutetaan kypsäksi. Syödään voin ja maidon kera. Mutin voi myös paistaa keittämisen jälkeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

