Prosessoitu valmisruoka on kytköksissä kuolleisuuteen
Ranskalaistutkimus on ottanut huomioon sosiaaliset ja elintapatekijät.
Prosessoiduilla elintarvikkeilla tarkoitetaan tuotteita, joihin on lisätty suoloja, säilöntä-, maku-, väri- tai muita lisäaineita. Kuva: Jukka PasonenTämän päivän ihmisillä näyttää olevan yhä vähemmän aikaa valmistaa ruokaa yhteiselle aterialle. Kaupat pursuvat valmisruokia tai puolivalmiita annoksia, jotka tarjoavat nopean vaihtoehdon kiireiselle. Ruoan mahtimaasta, Ranskasta, tulee tuore tutkimus, joka panee ajattelemaan pikaruoan terveellisyyttä.
Keski-ikäisiä ranskalaisia on seurattu jo kymmenkunta vuotta nettikyselyillä, joilla on saatu tietoja heidän ruokatottumuksistaan. Niitä verrattiin kuolinrekisteristä saatuihin tietoihin. Ranskan kyseessä ollen on yllättävää, että sielläkin lähes kolmannes ravinnon energiasta saatiin prosessoiduista elintarvikkeista. Siis tuotteista, joihin on lisätty suoloja, säilöntä-, maku-, väri- tai muita lisäaineita.
Tutkimuksen tulos osoitti, että 10 prosentin lisäys prosessoitujen ruokien käytössä liittyi 14 prosentin kasvuun kuolleisuudessa. Sosiaaliset tai elintapatekijät oli tuloksessa otettu huomioon.
Lähde:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
