”Somekuvien kammottavien kouluruokien sijasta voitaisiin tarjota jotain, mikä tulee läheltä” – Sari Heliniltä kova vaatimus päättäjille
Huono äiti -yrittäjä Sari Helin on lähiruoan puolestapuhuja. Helinin mukaan myös kunnissa pitäisi katsoa lähelle, kun ruokahankintoja tehdään.
Kun suomalaisia raaka-aineita käytetään, joudutaan Helinin mukaan tinkimään omasta katteesta. Kuva: Jarkko SirkiäHelin pyörittää yhdessä huippukokkipuolisonsa Ilkka Lääverin kanssa ravintoloita Punkaharjulla sekä Helsingissä.
Helin on tunnettu erityisesti lähiruoan ja kotimaisuuden puolestapuhujana. Ravintoloissa tämä aiheuttaa omat haasteensa, mutta se on tekemisen lähtökohta.
”Ravintoloissamme kaikki raaka-aineet ovat käytännössä kotimaisia. Ajatuksena on suomalaista läheltä. Katsomme ensin siis läheltä”, Helin kertoo MT Liven lähetyksessä viitaten navettakäynteihin ja kalastusreissuihin yhdessä tuottajien kanssa.
Kotimaisuus on Helinin mukaan nuoremmille vähemmän tärkeää tai se ei nouse yhtä vahvasti esille.
”Sanoisin, että mitä nuorempia asiakkaat ovat, sitä vähemmän asia on merkityksellistä heille. Kysyin 21-vuotiaalta, katsooko hän, ovatko raaka-aineet suomalaisia. Poika katsoi minua sanoen ’aa’. Me, joilla on juuret asiaan, mietimme, että nuorempi sukupolvi tarvitsee tässä asiassa enemmän Tiktok-koulutusta”, Helin totesi.
Kun Helin ja Lääveri lähtevät kartoittamaan mahdollisia raaka-aineita, nostetaan tärkeimmäksi hankintakriteeriksi se, että tuottaja ja hänen toimintatapansa tulee tuntea.
”Esimerkiksi, kun meillä on Suomessa yksi ankkala, menemme sinne ja kysymme, voimmeko käydä katsomassa eläimiä. Tämän jälkeen alamme juttelemaan ja opimme tuntemaan tuottaja. Hankintakriteeri on se, että lampsimme joka paikkaan, mikä on ravintola-alalla vähän ehkä sekopäistä.”
Kun suomalaisia raaka-aineita käytetään, joudutaan Helinin mukaan tinkimään omasta katteesta.
”Ravintolamaailmassa olen oppinut, että ravintolaa pyörittääkseen pääkokin tulee olla matemaattinen. Emme voi tinkiä raaka-aineista, joten on tingittävä jostain muusta, kuten servieteistä ja koristekukista.”
Myös julkisella puolella Helin painottaa kotimaisen ruoan tärkeyttä.
”Meillä on niin paljon raaka-aineita, jotka ovat edullisia ja joita on paljon. Bulkin sijaan, mitä nähdään kammottavissa somekuvissa kouluaterioista, voitaisiin tarjota jotain, mikä tulee läheltä ja joka hyödyttää myös työvoima-ajatuksella lähialuetta.”
”Ongelma on se, että kilpailutukset tehdään isoissa mittakaavaoissa hakien halvinta ratkaisua. Tämä on asia, mikä pitäisi mullistaa kokonaan. Pitäisi ensin kysyä, mitä saadaan läheltä ja mikä on sen hinta. Ei tarvitse olla sitä makaronimössöä. Rohkaisen avaamaan silmiä sille, mikä on lähellä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







