Vegaaninen vuohenjuuston korvike nappasi vuoden suomalaisen elintarvikeinnovaatiopalkinnon – tältä se maistuu
Ruokamessujen avajaisissa Helsingin Messukeskuksessa jaettiin perjantaina ensimmäistä kertaa Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto, jonka sai kaurapohjainen vaihtoehto juustolle, Mö Chavre.Raati korosti perusteluissaan Mö Chavren teknologista osaamista ja innovointia tuotekehityksessä. Raadin mukaan Chavre on hieno esimerkki suomalaisesta vientikelpoisesta tuotteesta, jollaista ei ole nähty aiemmin.
Raadin mukaan tuote on onnistunut ”lähes mahdottomassa” eli maistuvan vegaanisen juustokorvikkeen valmistamisessa.
”Saamamme palaute on ollut erittäin positiivista ja sen perusteella moni kuluttaja on iloisesti yllättynyt tuotteen aidosta vuohenjuustomaisesta mausta sekä rakenteesta. Se, että joku kertoo meidän palauttaneen uskon vegaanisiin juustoihin, on paras palaute mitä voi saada”, Mö:n toimitusjohtaja ja perustaja Annamari Jukkola kertoo.
”Chavre on valmistusmenetelmältään teknologinen uutuus kasvipohjaisten juustojen joukossa. Vastaavaa tekstuuria ei ole aikaisemmin tavattu vegejuustojen kategoriassa. Olemme tiettävästi ainoa toimija maailmassa, joka valmistaa kaurasta vuohenjuuston kaltaista tuotetta.”
Chavre syntyi puhtaasta tarpeesta tuotteelle, jota ei löytynyt vielä markkinoilta.
”Mietimme, kuinka upeaa olisi luoda vegaaninen vuohenjuusto suomalaisesta kaurasta! Mö on kotimaisten kauravuustojen edelläkävijä ja pioneeri. Tajusimme heti, että tämä rokkaisi kovaa niin kuluttajamyynnissä kuin horeca-sektorilla", Mö:n tuotekehittäjä Elina Nikupaavo sanoo.
Pääsimme maistamaan chavrea Ruokamessuilla. Koostumus on saatu todella lähelle perinteistä vuohenjuustoa. Maussakin on hyvin paljon vuohenjuuston vivahteita. Happamuus ja suola on saatu hyvin kohdilleen. Tämä vegaaninen juusto sopii hyvin myös niille, joita vuohenmaidon maku ei miellytä.
Jukkola kertoi, että chavrea voi käyttää samaan tapaan kuin vuohenjuustoa. Sitä ei kuitenkaan kannata paistaa pannulla, koska siinä ei ole suojaavaa kerrosta.
Kilpailussa kunniamaininta myönnettiin myös Fazerin Taste the Future -makeislevylle sekä Eleplant Kasvivoimaa -levitteelle. Taste the Future -makeislevyn valmistuksessa ei käytetä lainkaan kaakaota, vaan se valmistetaan mallastetusta suomalaisesta viljasta. Eleplant on taas Suomessa valmistettu voin kaltainen tuote, joka käyttäytyy perinteisen voin tapaan.
Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon tarkoituksena on nostaa vuosittain esille uusia ideoita sekä kannustaa alan toimijoita kehittämään kuluttajien arkea ja juhlaa helpottavia ratkaisuja. Palkintoraati koostui Ruokamessujen ohjausryhmästä, ryhmän puheenjohtajana toimi Elintarviketeollisuusliitto ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








