Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Keittiömestarit huolissaan kokkipulasta – Ammattilaiset alkavat laittaa ruokaa yhdessä peruskoululaisten kanssa innostaakseen heitä alalle

    Suomen Keittiömestarien vuotuisilla talvipäivillä kävi kuhina pohjoiskarjalaisten tuottajien yhteisosastolla.
    Tuottajat halusivat yhteiskuvan keittiömestarien puheenjohtajan Ulla Liukkosen kanssa. Vasemmalla Mika Ruotsalainen ja  Outi ja Jari Sirola ja Liukkosen oikealla puolella Jarmo Hasunen sekä Tarja Surakka-Luostarinen.
    Tuottajat halusivat yhteiskuvan keittiömestarien puheenjohtajan Ulla Liukkosen kanssa. Vasemmalla Mika Ruotsalainen ja Outi ja Jari Sirola ja Liukkosen oikealla puolella Jarmo Hasunen sekä Tarja Surakka-Luostarinen. Kuva: RAMI SAARIKORPI
    Vuosittaiset Keittiömestaripäivät kokosivat Joensuuhun viikonloppuna noin 300 ammattilaista. He saapuivat kokoukseen virallisena yhteiskulkueena.
    Vuosittaiset Keittiömestaripäivät kokosivat Joensuuhun viikonloppuna noin 300 ammattilaista. He saapuivat kokoukseen virallisena yhteiskulkueena. Kuva: RAMI SAARIKORPI

    Suomen keittiömestarit pukevat ammattiasun päälleen ja lähtevät kouluihin kertomaan, millaista on olla kokki. Ammattilaiset haluavat innostaa ja kannustaa nuoria hakemaan alalle, jota nyt uhkaa kokkipula.

    Suomen Keittiömestarit ry laati syyskokouksessaan Jyväskylässä kannanoton, jossa he kertovat jalkautuvansa peruskouluihin laittamaan ruokaa yhdessä oppilaiden kanssa. Alueyhdistysten kokit suunnittelevat yhdessä kotitalousopettajien kanssa menun, joka sisältää maakunnan raaka-aineita ja tyypillisiä ruokia.

    Yhteistyötä jatketaan ammatillisissa oppilaitoksissa, Keittiömestarit kertovat. Keittiömestarit yhdessä rekrytointiyritysten kanssa vierailevat oppilaitoksissa kertomassa ravintola-alasta ja siitä, millaisia mahdollisuuksia alalta on löytää töitä. Tavoitteena on myös luoda kokkiopiskelijoille yhteistyöverkostoja.

    Yhdistyksellä on huoli siitä, miten kokit ja keittiömestarit jaksavat tehdä työtään. Työhyvinvointia ja työssäjaksamista vahvistetaan kehittämällä osaamista ja ohjaustaitoja alueyhdistystoiminnassa, kannanotossa kerrotaan. "Yhteisöllinen ja ammatillinen toiminta pidentää työuria ja helpottaa kokkipulaa. "

    "Meillä oli Keittiömestaripäivien osastolla ihan napakymppiyrittäjät", kehuu MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

    "Yrittäjän tarina on aina myös suomalaisen ruuan tarina. Jos hyvin käy, nämä yrittäjät löytävät ehkä asiakkaita. Pienelle yritykselle yksikin kontakti voi olla todella iso asia."

    "Keittiömestarit menevät aina maku edellä. Juuri tällaiset pienet yritykset tuovat vaihtelua ravintoloiden tarjontaan", hän lisää.

    Yrittäjiä oli yhteisosastolla neljä. Outi ja Jari Sirola tarjosivat savulammasta Tohmajärveltä. Mika Ruotsalaisen Koivuselän tila valmistaa Liperissä saskatoon-marjasta kuohujuomaa. Tohmajärveläinen Jarmo Hasunen tuottaa rypsisikaa.

    Liperiläisen sikatilan emäntä Tarja Surakka-Luostarinen esitteli Aitotavara-suoramyyntimyymälää.

    Syväniemi kertoi, että talvipäivien yhteydessä järjestettyyn näyttelyyn osallistui lisäksi useita Hyvää Suomesta -yrityksiä omilla osastoillaan.

    Keittiömestarien vuosittaiseen tapahtumaan osallistui tänä vuonna kolmesataa ammattilaista.