Aspartaamilakko
Pistävänmakuinen ja vetinen mukajälkiruoka poiki huonon olon.Kuluneen sanonnan mukaan länsimaisen ihmisen ruumis ei maadu, kun olemme niin kyllästettyjä lisäaineilla ja kemikaaleilla.
Totta on, että elimistöömme kulkeutuu haitallisia kemikaaleja ympäristöstä. Elintarvikkeiden turvallisuuteen pyrin kuitenkin luottamaan, vaikka tuoteseloste vilisisikin E-koodeja. Eri asia on, kannattaako koodikoktaileja nauttia joka päivä.
Muodissa ovat proteiinivanukkaat, jotka on makeutettu aspartaamilla ja asesulfaami K:lla. Aspartaamin vaaroista on kuultu monenlaista pelottelua. Rottakokeissa se on huhun mukaan aiheuttanut syöpää, mutta niissä pitoisuudet ovat olleet niin isoja, ettei sellaisia pysty syömällä saavuttamaan. Asesulfaami K ei sano mitään. Se kuulostaa joltain toisen maailmansodan taistelukaasulta.
Lihomisenpeloissani sorruin taannoin aspartaamivanukkaaseen. Pistävänmakuinen ja vetinen mukajälkiruoka poiki huonon olon, kuumotuksen ja kutinan. Oireet saattoivat olla psykosomaattisia, mutta kokemuksen jälkeen päätin vähentää keinomakeutusaineiden käyttöä.
Miksi pumppaisin turhamaisuuksissani itseeni kiistanalaisia mömmöjä? Lääkäreiden mukaan aspartaami voi ainakin vahvistaa makeanhimoa. Eräs tuttuni kertoi laihtuneensa kymmenen kiloa siirryttyään kevytlimsoista sokerillisiin.
Itse huomasin, etten kaipaa kevytkokista, jota on tullut litkittyä viikonloppuisin tavan vuoksi. Nyt juon vettä ja teetä. Bonuksena ne eivät röyhtäytä ja turvota.
Toivottavasti steviakasvin käyttö makeutusaineena lisääntyy. Sitä odotellessa turvaudun perinteiseen sokeriin makeanhimon yllättäessä. Haittansa silläkin, mutta se on jo kokonaan toinen stoori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
