
Herneproteiini taipuu nyt suikaleeksi – ekologinen kypsennys vie perinteisen talkkunajauhon valmistajaa maailmalle
Talkkunajauhoa on valmistettu jo iät ja ajat. Mielikuva perinteisestä myllykulttuurista on jo osin vanhaa kauraa Kurikan Jalasjärvellä, jossa jauho taipuu myös kosmetiikkavalmistajien käyttöön.
Tuotantopäällikkö Heli Anttila ja pakkaamon yleismies Jussi Leppälä nostivat näytille uutuustuotteen, jolla yritys hakee kasvua kasviproteiinimarkkinoilta. Kuva: Johannes TervoModernin valmistustekniikan soveltaminen on ottanut merkittävän jalansijan myllyn arkeen Jalasjärvellä.
Talkkunatuotteistaan tunnettuun Oy West Millsin konserniin kuuluvat Korpelan Mylly ja Taivalkosken Mylly ovat erikoistuneet lämmön ja paineen avulla tapahtuvaan suulakepuristamiseen, ekstruusioon.
Menetelmä on nopea ja ympäristöystävällinen vilja- ja palkokasvituotteiden kypsennystapa. Uutena ajatuksena oli investoida myös tietotaitoon, tuotekehitykseen ja koneiden hallintaan. Englannista saakka ostettu tuotekehitysyhteistyö tuottaa nyt tulosta.
Tuolla tietotaidolla syntynyt uutuus on vegaaninen Hernis, joka on ekstruusiolla valmistettu herneproteiinisuikale ruuanvalmistukseen. Toistaiseksi kotimaisen raaka-aineen puute pakottaa käyttämään vastaavaa ranskalaista.
Ekstruusiotekniikka antaa mahdollisuuden esimerkiksi suikalemaisen elintarvikkeen valmistamiselle. Kuva: Johannes TervoEnsimmäinen iso hitti oli talkkunajauhoista valmistettu muro. ”TalkMuru lähti lentoon vuonna 2016, kun ihmiset kiinnostuivat sokerittomista ja runsaskuituisista tuotteista. Nuoret äidit innostuivat sormiruuan tarjoamisesta pikkulapsille”, kertoo toimisto- ja tuotantopäällikkö Heli Anttila.
Yritys kehittelee tällä hetkellä aamupala- ja välipalatuotteita, jotka ovat lisäaineettomia ja vähäsokerisia. Kaura toimii usein raaka-ainepohjana.
”Monissa tuotteissa on 20 prosenttia sokeria, mutta kaikkea ei voi poistaa, se olisi liikaa. Viisi tai kymmenprosenttinen vielä maistuu. Kauppa ja kuluttaja vaativat sokerittomia tuotteita, mistä on tullut uusi normaali. Ei se mikään huono asia ole”, sanoo myynnistä ja ekstruusio-osaamisesta vastaava Eero Leppälä.
Kauraa toimitetaan toimisto- ja tuotantopäällikkö Sara Hietalan mukaan laajasti myös muulle teollisuudelle: elintarvikkeisiin, muun muassa leipomoteollisuuteen, kemianteollisuuteen ja kosmetiikkaan.
”Vuodesta 2012 lähtien tuotteita on viety ulkomaille. Sinne laatuvaatimukset kasvavat koko ajan, koska kosmetiikkateollisuus vaatii korkeampaa hygieniatasoa kuin elintarvike”, Hietala sanoo.
Yrityksen varastossa näkyy murojen ja proteiinilaatikoiden vieressä juuri kosmetiikkaan ja lääketuotteisiin lähtevää jauhetta. Sen mikrobimäärien pitää jäädä minimaalisiksi.
”Tuotteemme ovat saatavilla myös gluteenittomina. Pakkaamme tuotteemme itse ja teemme myös rahtipakkausta. Isot investoinnit koneisiin, laitteisiin ja uusiin toimitiloihin on tältä erää tehty”, kertoo toimitusjohtaja Arto Leppälä.
Yrityksen yksi vahvuus on siinä, että raaka-aineesta saadaan tuote omaan kuluttajapakkaukseen. Säästö tulee siitä, että valmistus ja pakkaamo ovat samassa.
Toimitusjohtaja Arto Leppälä näyttää yrityksen verstasosastolla kehittelyvaiheessa olevaa ekstruusiolaitetta. Kuva: Johannes TervoVaikeuskerrointa myllylle tuo kustannusten nopea nousu, koska tuotteisiin ei korotuksia pysty samassa syklissä tekemään. 15 työntekijän yritys laajensi entiseen kuntakeskukseen kaupalta tyhjäksi jääneisiin tiloihin, kun toiminta kasvoi konserniksi 2016.
Moni työntekijä on tehnyt yrityksessä elämänuransa. Työhön liittyy paljon aistinvaraisuutta ja nippelitietoa. Töissä on maistaja, joka tietää heti, onko tuote kunnossa vai ei.
Kun koeajopäiviä vain suodaan Eero Leppälälle, Hernis saa seuraajia. ”Uusia oivalluksia on koko ajan kehitteillä.”
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

