Säädösviidakko kismittää lihayrityksiä
Erityisesti pienet ja keskisuuret lihayritykset ovat helisemässä, kun EU-säädösten päälle laaditaan kiihtyvällä tahdilla uusia kotimaisia määräyksiä.”Välillä tuntuu, että erityisesti pk-yritysten pitäisi palkata lainsäädännöllistä apua pysyäkseen perässä kaikesta uudesta lainsäädännöstä ja erityisesti niin sanotuista kotimaisista extra-ohjeista”, sanoo Lihakeskusliiton (LKL) toimitusjohtajan Veli Saarenheimo .
Esimerkkinä hän mainitsee Oiva-julkistamisjärjestelmän, jonka tarkoitus on hymynaamoin kertoa kuluttajille elintarvikevalvonnan tarkastustiedoista.
Oiva laajenee vaiheittain kaikkiin elintarvikealan yrityksiin ensi vuoden aikana. Saarenheimon mukaan kaikki yritykset vastustavat tätä, koska käsissä on riittävästi muita aikaa vieviä ongelmia.
Esimerkkeinä hän mainitsee suolapitoisuuden uuden laskutavan, fosfaatin kieltämisen muissa lihatuotteissa paitsi joulukinkuissa sekä uudet pah-raja-arvot. Niiden tiukentuminen koskee erityisesti palvaamoita.
”Tiukentumiselle on saatu kolmen vuoden siirtymäaika, mutta aika kuluu nopeasti.”
Lihakeskusliitto on yksityisen liha-alan talous- ja elinkeinopoliittinen edunvalvoja. Liiton jäseniä voivat olla kaikki perheyrittäjyyttä edustavat liha-alan yritykset Suomessa.
Lihakeskusliitto kuuluu Suomen Lihateollisuusyhdistykseen, joka on yksi Elintarviketeollisuusliiton toimialayhdistyksistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

