HS: Sokeria kuluu ruuassa vähemmän kuin ennen makeisveroa - silti yli terveyssuositusten
Sokerin kulutus on pudonnut huipusta kolmisen kiloa. Puolet pudotuksesta on tullut sokeriveron aikana.
Suomalaiset syövät eurooppalaisittain verraten paljon sokerimakeisia. Muualla kuluu enemmän suklaata. Kuva: Kimmo HaimiHS on käynyt läpi Luonnonvarakeskuksen tilastoa suomalaisten sokerinkulutuksesta, joka on laskenut sokeriveron käyttöönoton jälkeen 1,7 kilolla henkeä kohden. Vero astui voimaan vuonna 2010.
Vuosi 2009 oli HS:n löytämien tietojen mukaan sokerinkulutuksen huippuvuosi. Tuolloin sokeria kului peräti 3,3 kiloa nykyistä enemmän.
Suomalaiset syövät silti paljon varsinkin sokerimakeisia.
Suomalainen syö päivittäin sokeria keskimäärin 80 grammaa, kun ravitsemussuositus on 50—60 grammaa eli enintään 10 prosenttia päivän energiantarpeesta.
Makeisten ja jäätelön vero poistuu vuodenvaihteessa. Makeis- ja keksiteollisuusyhdistyksen puheenjohtaja, Fazer Makeisten kaupallisten yksiköiden toimitusjohtaja Tom Lindblad ei usko veromuutoksen vaikuttavan ainakaan heti ensimmäisenä vuotena sokerinkulutukseen.
Hän toteaa, että sokeristen makeisten kilohinta on alhaisempi kuin suklaan, joten veromuutos voi näkyä niissä selvemmin.
Lue lisää:
Elintarviketeollisuusliitto: Laajaan sokeriveroon liittyy ongelmia
Kansanedustaja Sari Essayah vetosi terveysvaikutuksiin sokeriveroa ratkottaessa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
