Jäikö perunamuusia tähteeksi? Leipaise siitä herkulliset vatruskat tai lepuskat
Karjalaiset perinneleivonnaiset ovat hävikin välttämistä herkullisimmillaan. Vatruskojen täytteeksi käyvät esimerkiksi ohrasuurimot, riisi tai sienet. Lepuskat ovat vieläkin yksinkertaisempi tehdä.
Vatruskat ovat suljettuja puolikuun muotoisia piiraita. Oikeanpuoleiset lepuskat puolestaan syntyvät tähteeksi jääneestä perunamuusista. Tarjoa leivonnaiset munavoin tai sienisalaatin kera. Kuva: Lari LievonenKarjalaisesta ruokapöydästä ruoka ei saa loppua kesken. Ja se, mitä jää yli, jalostetaan seuraavaan tarjoiluun. Kuten herkulliset vatruskat. Ne syntyvät perunamuusin jämistä, kun lisätään vähän jauhoja ja munia ja pannaan täytteeksi ohraryynejä.
Muusista leivotaan myös lepuskat, vatruskoita vieläkin yksinkertaisempi leivonnainen. Kummatkin maistuvat ihanilta vaikkapa munavoin, savumuikkujen tai sienisalaatin kera.
Vatruskat
- noin 500 g perunamuusia
- (suolaa)
- 2 kananmunaa
- (vettä notkistamiseen, jos muusi on jäykkää)
- noin 1 dl vehnäjauhoja
- vähän ohrajauhoja
- Täyte
- noin 4 dl kypsiä ohrasuurimoita (tai riisiä tai sieniä)
- voisulaa kypsien vatruskoiden voiteluun
Valmistusohje: Sekoita perunamuusiin kananmunat ja jauhoja sen verran, että taikina jää melko löysäksi. Notkista muusia tarvittaessa vedellä.
Muotoile taikinasta käsin pyöreitä kakkaroita, halkaisija noin 10 cm, ja taputtele litteiksi.
Annostele kakkaran puolikkaille lusikallinen keitettyjä ohrasuurimoita, voit käyttää sekä rikottuja että kokonaisia. Käännä kakkaran toinen puoli lastan avulla päälle ja ummista puolikuun muotoisiksi.
Paista 270–280 asteessa noin kymmenen minuuttia niin, että pinta ruskistuu. Voitele kypsät vatruskat voisulalla.
Tarjoa lämpiminä munavoin tai sienisalaatin kanssa.
Vinkki: Vegaaniversiossa kananmunat voi jättää pois ja käyttää kasvipohjaista rasvaa voiteluun.
Lepuskat
(uunipellillinen)
Valmistusohje: Sama taikina kuin vatruskoissa, mutta taputtele taikinasta jauhojen avulla litteitä leipäsiä (halkaisija noin 10 cm) pellille ja paista noin 250 asteessa noin kymmenen minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti ruskeapilkullinen.
Sienisalaatti
- 200 g suolasieniä
- 1 keltasipuli
- (1 makea eli hopeasipuli)
- noin 2 dl smetanaa
- suolaa
- mustapippuria
Valmistusohje: Huuhtele ja liota suolasienistä liika suola pois. Valuta ja puristele sienet kuiviksi ja silppua pieniksi. Pilko myös sipulit.
Sekoita sienet ja sipulit ja smetana ja mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
