Ruoka

Tiesitkö, että olemme ennätyskansaa myös tässä: suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa

Perjantaina Kalevalan päivänä vietetään neljättä kertaa myös ruisleipäpäivää.
Petteri Kivimäki
Ruisleipä on suomalaiselle tärkeä kuidun lähde. Kolmesta täysjyväisestä ruisleipäpalasta saa jopa 12 grammaa kuitua eli liki puolet päivittäisestä saantisuosituksesta.

Kolme vuotta sitten suomalaiset valitsivat ruisleivän kansallisruuaksi. Se ei ole ihme, sillä suomalaisten rukiin kulutus, 16 kiloa henkeä kohti vuodessa, on maailmanennätys.

Ruis on tutkitusti terveellistä, mutta vielä paremmaksi asian tekee se, että Suomessa ruis jauhetaan runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi ja leivotaan ruisleipä siitä eikä esimerkiksi ruissihtijauhoiksi, joissa on ruisjyvän sisintä osaa.

Täysjyväruis antaa suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä hormonivälitteisiä syöpiä vastaan. Lisäksi täysjyväviljojen on todettu pienentävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja suolistosyöpään.

Rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa viime vuosina niin, että tuonti on vähentynyt noin viiteen miljoonaan kiloon vuodessa, kun se vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoonaa kiloa.

Elintarviketeollisuus käyttää noin sata miljoonaa kiloa ruista vuodessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tarjolla supervoimia ja menestysreseptejä – ruokamatkailun teemapäivä tarjoaa purtavaa kaikille avoimessa verkkotapahtumassa

Lihatalot vastaavat Finnwatchin soija-raporttiin: Atria myöntää brasilialaisen lihan kuljettamisen Venäjälle, HKScan on asteittain siirtymässä vastuullisen soijan käyttöön Baltiassa ja Tanskassa

Eineksien ja ravintolaruuan raja hämärtynyt korona-aikana – valtaosa ei koe häpeää valmisruokien ostamista

Yli puolet kannattaa epäterveellisten ruokien verotusta – eniten kannatusta saa sokerivero