Ikääntyneet saivat uuden ruokasuosituksen: "Ruokailun tulee kaikissa tilanteissa tuottaa ruokailijalle mielihyvää" - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Ikääntyneet saivat uuden ruokasuosituksen: "Ruokailun tulee kaikissa tilanteissa tuottaa ruokailijalle mielihyvää"

Niukasti syöville on tärkeää tarjota maistuvaa, tuttua ruokaa. Makumieltymykset saattavat rajoittaa esimerkiksi uusien kasviproteiinivalmisteiden hyväksymistä ja käyttöä, suositus huomauttaa.
Riitta Mustonen
Myös ikääntyneet itse ja omaishoitajaperheet saavat suosituksesta arvokasta tietoa omasta syömisestä huolehtimiseen sekä ikääntyneiden ruokapalvelujen järjestämisestä.

Vireyttä seniorivuosiin -suosituksessa on ohjeet toimintakykyä ylläpitävään ruokailuun eläkeiän lähestyessä ja eläkeiässä. Ruokasuositus kehottaa ottamaan ikääntyneet mukaan ruokapalvelujen suunnitteluun. Heidän toiveitaan on tärkeä kuunnella, suositus korostaa.

Suosituksessa määritetään, mitä hyvään kotiateriapalveluun kuuluu ja miten myös ympärivuorokautisen hoidon ja palveluasumisen ruokailut järjestetään laadukkaasti. Suosituksessa annetaan myös työkalut ravitsemustilan arviointiin ja vajaaravitsemusriskin varhaiseen tunnistamiseen.

”Ravitsemustilan heikentyminen on tärkeää tunnistaa mahdollisimman aikaisin. Ravitsemustilan korjaaminen on aina helpompaa kuin vajaaravitsemuksen hoitaminen”, sanoo suosituksen laatineen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, professori Ursula Schwab.

Uusi suositus korvaa vuonna 2010 julkaistun ikääntyneiden ravitsemussuosituksen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koronasulku pani maaseudun ruokayrittäjät keksimään uutta – "Tuli tilaa luovuudelle"

Mikko Kärnä haluaa poistaa alle 5,5 -prosenttisilta oluilta alkoholiveron: "Suomen ensimmäiset panimot perustettiin aikanaan juoppouden poistamiseksi"

Somemyrsky taivutti Oululaisen – Reissumies-eväsleivän sianliha vaihtuu saksalaisesta kotimaiseksi

Palkittu elintarvikealan yritys on kymmenkertaistanut työntekijöidensä määrän seitsemässä vuodessa – "Luomulle ja luonnontuotteille on oikeasti kysyntää"