Korona-aika saattaa lisätä monen alkoholinkäyttöä – asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos oma juominen mietityttää - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ruoka

Korona-aika saattaa lisätä monen alkoholinkäyttöä – asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä, jos oma juominen mietityttää

Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin, On mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut rutiinit ovat muuttuneet.
Juho Leskinen
Juomisen vähentämisellä on monia hyviä vaikutuksia terveyteen. Kun tissuttelu vähenee, unen laatu paranee ja mieliala kohenee.

Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä tavalliseen arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja onkin mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut rutiinit ovat muuttuneet.

A-klinikkasäätiöstä muistutetaan, että tissuttelu haittaa ihmissuhteita ja terveyttä. Toisaalta alkoholiin kuluu myös yllättävän paljon rahaa.

"Kun elämänpiiri pienenee ja sosiaalinen kanssakäyminen on rajatumpaa, saattaa päihteiden käyttö lisääntyä huomaamatta paljonkin", vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen A-klinikkasäätiön Arjen toimintakyky -hankkeesta sanoo tiedotteessa.

Tutkija kannustaa välillä miettimään omaa suhdetta päihteisiin, omia tapojaan ja toiveitaan.

"Onko tarpeen ostaa alkoholia kotiin? Salailenko tai selittelenkö päihteidenkäyttöäni itselleni tai muille? Millainen haluan olla omasta ja läheisteni näkökulmasta? Ajaudunko vai teenkö valintoja?", hän antaa esimerkkejä kysymyksistä, joita kannattaa pohtia.

Pitkänen muistuttaa, että läheiset kärsivät perheenjäsenen päihteiden käytöstä poikkeustilanteen aikana.

On hyvä pitää mielessä, että jatkuva tissuttelu vaikuttaa monella tavalla. Hiprakassa käyttäytyminen voi muuttua ja olla harkitsematonta. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi tulla ylilyöntejä, mutta myös perheessä ja parisuhteessa voi tulla riitoja sekä pettymyksiä.

A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Tiia Ruokosalo vinkkaa, että omaa alkoholin käyttöä kannattaa verrata aikaisempaan tilanteeseen. Jos siis on tottunut juomaan vaikkapa oluen kerran viikossa saunan jälkeen, mutta poikkeustilanteen aikana olutta onkin juonut joka ilta, alkoholinkulutus on noussut omaan tasoon nähden huomattavasti.

"Jos juomaa kuluu paljon, hyvä tapa on pitää juomapäiväkirjaa ja merkitä ylös juodut annokset. Juomisen vähentäminen on hyvä suunnitella ennakkoon ja pysyä suunnitelmassa - ei uutta kauppareissua, vaikka viikolle varatut juomat ovat loppuneet", Ruokosalo neuvoo.

Jotta juominen pysyy hallinnassa, jääkaapissa kannattaa pitää aina saatavilla alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Myös ajatusten ohjaaminen toisaalle voi auttaa. Esimerkiksi ulkoilu ja liikunta ovat hyvä keino saattaa ajatukset muualle.

Sillä, että juomista vähentää, on monia hyviä vaikutuksia terveyteen. Kun tissuttelu vähenee, unen laatu paranee ja mieliala kohenee.

Lue lisää:

Nuorten alkoholinkäyttö ja tupakointi vähenevät edelleen: "Nuoret ovat olleet fiksuja, raitistuminen on jatkunut"

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain lihatuotteissa saa käyttää lihaan viittaavia sanoja, Ranskan laki sanoo – "makkara" ja "burgeri" eivät kelpaa kasvisruokiin, Sarvamaa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä

Koronakevät pani teehuoneen konseptin uusiksi – teen rinnalle tuli lähiruoka

Riihimäen Martinassa on rossomainen meininki – lupsakkaa palveluja ja vaisuja kastikkeita

Söin täällä: Satamaravintolassa kaipaa kotimaista kalaa – ulkomainen leike ei Loviisassa sykähdyttänyt