Ruoka

Teinikokkaajan painajainen: Kaupassa ei ole käyty ja köksän etätehtävä pitää palauttaa ihan pian

Eristysajan kokeilusta koitui hyvä oppi koululaiselle – usein on pärjättävä niillä aineksilla, joita sattuu löytämään.
Makkaralla ja salaatilla höystetyistä veneperunoista riitti juuri ja juuri mahantäytettä neljälle ruokailijalle.

Voiko ruokaa tehdä, vaikka kukaan ei ole ehtinyt kauppaan ja kaapeista löytyy vain epämääräisiä jämiä? Tämä tuli testattua, kun seiskaluokkalaisen kotitalouden etätehtävän palautusaika oli umpeutumassa.

Aineksia makkaralla höystettyihin veneperunoihin ja salaattiin löytyi seuraavasti: 7 perunaa, puolikas lenkkimakkarapaketista (250g), oliiviöljyä ja mausteita, puolikas kurkku, jäävuorisalaattia, porkkana ja viinirypäleitä. Ateriasta riitti juuri ja juuri syötävää neljälle, ja yhden annoksen hinnaksi tuli vain 80 senttiä.

Kenties tämä eristysajan kokeilu oli koululaiselle hyvää oppia tulevia opiskeluvuosia varten: usein on pärjättävä sillä, mitä sattuu valmiina olemaan. Ja esimerkiksi perunoita kannattaa aina säilöä hieman pahan päivän varalle.

Tämä köksänläksyn lopputulos maistui lapsille erinomaisesti, vaikka porkkanaraaste olikin hieman eksoottisesti sekoitettu vihannesten joukkoon.

Aterian hinta, 80 senttiä, on kilpailukykyinen paikalliseen kouluruokaan verrattuna. Opetushallituksen mukaan Porissa kouluateria maksaa 2,85 euroa päivässä oppilasta kohden. Tässä keskihinnassa on mukana muutakin kuin elintarvikkeet, muun muassa henkilökunnan palkat, laitteet ja kuljetukset.

MT:n toimittajat etsivät juttusarjassa vuorollaan vinkkejä kotiruokailuun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"

MTK:n Marttila huolissaan S-ryhmän päätöksestä Viron Prismoissa – "Halpuutus ja suomalainen ruoka eivät vain kuulu yhteen"