Parhaat munkit: yksi ainesosa tekee niistä erityisen herkullisia
Munkkeihin käytettävä rahka tekee niiden mausta voimakkaamman.Rahkamunkit on helppo valmistaa ja niiden aavistuksen hapan maku sointuu hyvin sokerikuorrutteen kanssa. Voit leipoa munkit pyöreinä tai rinkuloina oman halusi mukaan.
Uppopaistamisessa hyvä lämpömittari on avuksi, mutta ilmankin pärjää. Muista uppopaistaessasi turvallisuus, joten älä jätä öljykattilaa yksin levylle ja pidä kattilan kansi aina käden ulottuvilla.
Rahkamunkit
noin 20 kpl
- Ainekset
- 50 g margariinia
- 1 prk (250 g) maitorahkaa
- 1 ½ dl maitoa
- 1 pkt tuorehiivaa
- 1 kananmuna
- 1 ½ dl sokeria
- ¼ tl suolaa
- 6 ½ dl vehnäjauhoja
- Lisäksi
- 1 l rypsiöljyä paistamiseen
- 1 dl sokeria
Valmistusohje
Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon rahka ja maito. Lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada kulhoon ja liuota joukkoon hiiva.
Lisää muna, sokeri ja suola. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Muotoile pötköksi ja jaa noin 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja nosta leivinpaperille. Voit muotoilla munkit myös munkkirinkilöiksi. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
Kuumenna öljy noin 170-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistolämpömittaria, voit kokeilla öljyn kuumuutta leipäpalalla. Öljy on sopivaa, kun pala nousee heti pinnalle poreillen ja ruskistuu parissa minuutissa. Paista munkit öljyssä muutama kerrallaan. Käännä ne paistamisen puolivälissä. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys puolittamalla se. Jos munkki on pinnalta täysin ruskistunut, mutta taikina on sisältä vielä raakaa, niin alenna öljyn lämpötilaa ja pidennä paistoaikaa. Huomaa, että rinkilöiksi muotoillut munkit kypsyvät hieman nopeammin.
Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperille valumaan. Sokeroi munkit kuumina.
Vinkki: Muista pitää kattilan kansi käden ulottuvilla aina uppopaistaessasi. Jos öljy sattuu leimahtamaan, niin se pitää sammuttaa tukahduttamalla. Vettä ei saa koskaan käyttää.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

